Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

Sugestiile cele mai alese - Copilul intre 1 si 2 ani





La un an, copilul are deja o personalitate afirmata. Ceea ce-l caracterizeaza este o imensa curiozitate pentru tot ce-l inconjoara. Indiferent ca se deplaseaza in patru labe sau pe cele doua picioare, o face cu un scop precis. Il preocupa obiectele mici, insectele minuscule, firele de praf. Dulapurile si sertarele deschise exercita asupra lui o atractie deloc de neglijat si tine permanent sa faca inventarul a ceea ce contin.

Parintii ar trebui sa intretina aceasta curiozitate - oricare ar fi inconvenientele aparente -si sa-si insoteasca copilul in descoperirile sale. De fapt, aceasta dorinta de a cunoaste este cea care il va duce mai tarziu la descoperirea lecturii, a scrisului si a mediului ambiant. A fi curios este un lucru bun, care dovedeste un elan vital fundamental.

Limbajul

Primul an marcheaza adevaratul debut al limbajului. Copilul nu vorbeste inca, dar acumuleaza material verbal cu o viteza mare. De asemenea, este foarte important sa-i vorbiti des, sa-i comentati actiunile si viata cotidiana intr-un limbaj clar, precis si simplu. Puteti incepe, de asemenea, sa-l invatati denumirea partilor corpului, mai intai pe o papusa, apoi pe propriul sau corp.

Oboseala de la cresa

In curand, daca nu a facut-o deja, directoarea cresei va va avertiza ca bebelusul dumneavoastra va trece de acum in grupa "mijlocie", unde se gasesc copiii intre un an si aproximativ doi ani.
Schimbarea aceasta este importanta pentru dumneavoastra, atat pe plan simbolic -micutul dumneavoastra nu mai este de acum un bebelus - cat si pe plan practic: va sti sa se adapteze, el, care este inca atat de mic?

Inceputul disciplinei

Pana la un an, nu se punea problema disciplinei. Era vorba, inainte de toate, de a respecta nevoile copilului si de a-i da incredere in el insusi si in parintii sai. "Nazbatiile" nu puteau fi sanctionate cu adevarat, pentru ca bebelusul nu era inca responsabil de comportamentul sau. Era imposibil sa-i pretindeti sa-si controleze actele: nu putea. Doar prudenta cerea sa nu se favorizeze prea mult aparitia capriciilor, oferind sistematic copilului mai mult decat era nevoie.
Incepand cu varsta de un an, perspectivele se schimba. Campul de investigatie al copilului se mareste pe masura curiozitatii sale. Mersul ii ofera noi spatii si el pleaca in explorarea lor cu un mare entuziasm.

Lipsa poftei de mancare

Daca un copil are mai putina pofta de mancare pentru ca este bolnav, orice mama este gata sa-l inteleaga si sa accepte... numai sa nu dureze prea multa vreme. Dar sa nu-i fie foame si sa fie perfect sanatos, este inadmisibil si o nelinisteste mai mult pe mama. Aceasta chiar daca totul merge bine pentru copil, care reactioneaza ca orice copil normal constituit si a carui curba de crestere nu inregistreaza nici o scadere. Pana aici, nici o problema, decat pofta de mancare variabila. Dar, daca parintii nu admit lucrul acesta si se nelinistesc, vor aparea adevaratele probleme. (Cum sa ne hranim copii. Retete din bucataria copiilor - www.mediculmeu.com)

12-14 luni


15-17 luni


18-20 luni


21-23 luni

 

Cateva intrebati la care poate cauti un raspuns:

01. Ce sa manance - alimentatia?
02. Inceputul geloziei
03. Atentie la soare
04. Copilul si animalele
05. Sa stiti sa-i spuneti nu!
06. Agresivitatea si muscaturile
07. Copilul care nu mananca nimic
08. Rasul si umorul
09. Refuzul de a merge la culcare
10. Batai si pedepse

Prima carte

Niciodata nu e prea devreme sa puneti in mainile bebelusului o carte. Chiar inainte de a sti despre ce este vorba, ii va face placere sa intoarca paginile, fiind sedus de desene, forme si culori. Daca-i cititi povestioara, este la fel de fermecat de vocea deja familiara a tatalui sau mamei sale care i se adreseaza.

S-a demonstrat ca atunci cand copiii au intrat foarte devreme in contact cu cartea, au pastrat gustul pentru ea, si, mai tarziu, au devenit niste pasionati cititori. La sase luni, bebelusul este pasionat de imagini si de paginile care se intorc. Dati-i carticele foarte colorate si-l veti surprinde de multe ori, singur, in patul lui, rasfoind o carte.

Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact