Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

copilul dupa un an - biberonul si varsta - >ALIMENTATIA: CE SA MANANCE COPILUL?






Mesele copilului dumneavoastra vor evolua mult in cursul lunilor ce vin. Pe de o parte, el va incepe sa manance singur. Pe de alta parte, in functie de dentitia lui, veti putea, treptat, sa lasati deoparte mixerul si sa introduceti mancarea taiata bucati in alimentatia copilului.
Pentru bucatile de carne, este mai bine sa asteptati pana in trimestrul urmator. Toate celelalte alimente insa, pot fi date in bucatele sau, la inceput, zdrobite cu furculita.
Asa cum nu trebuie sa continuati sa-l hraniti numai dumneavoastra dupa aproximativ optsprezece luni, ci sa-i dati o lingura, tot asa va sfatuiesc sa nu va serviti sistematic de mixer in cursul lunilor ce vin, ci sa obisnuiti copilul, incetul cu incetul, cu hrana in bucati. Daca nu, risca sa o accepte din ce in ce mai putin si, la aproape doi ani, sa nu vrea intotdeauna sa se foloseasca de dinti. v5p5415vv55heh
O data atins stadiul in care accepta bucatile de mancare, regimul se diversifica foarte repede. Veti vedea ca, la doi ani, copilul dumneavoastra va manca de toate. Va fi curios sa guste cat mai multe, iar preferintele sale risca sa va surprinda: cunosc unii copii care au facut o pasiune pentru castraveciori, peste afumat si branza roquefort!
Va prezint un exemplu de meniu specific varstei cuprinse intre un an si doi ani (peste doi ani, copilul dumneavoastra va manca de toate si va impartasi, la masa, meniul familial). Dar atentie: un exemplu nu inseamna o regula. Doar dumneavoastra va cunoasteti copilul si puteti tine cont de doi factori esentiali:


preferintele sale, variabile de la o luna la alta, dar care trebuie respectate;

apetitul sau, care va determina cantitatea pe care trebuie sa i-o dati.
Un regim echilibrat - cuprinzand patru mese pe zi si alternand armonios toate tipurile de alimente - dat unui copil cu pofta de mancare constanta, este un mit la care este mai bine sa nu va ganditi, daca nu vreti sa va consumati psihic in lunile care urmeaza. Meniurile care urmeaza indica alimente recomandate pentru un copil de varsta aceasta, ceea ce nu inseamna ca trebuie ca el sa le aprecieze pe toate si in mod egal. Nu veti gasi in aceast articol nici o referinta privind cantitatea alimentelor pe care copilul dumneavoastra trebuie sa le manance la o anumita varsta. Totul depinde de pofta lui de mancare si de gusturile lui, iar lucrul acesta este foarte variabil de la un copil la altul. A furniza cifre, n-ar face decat sa creasca nelinistea parintilor deja convinsi, cel putin jumatate dintre ei, ca pustiul lor nu mananca destul. Copilul dumneavoastra a mancat destul nu daca a inghitit in sila cele cincizeci de grame de carne tocata si cele doua linguri de spanac, ci daca este activ si sanatos.
MICUL DEJUN
La un an, copilul primeste inca des biberonul dimineata. In cazul acesta, el mananca in general 210 grame de lapte, la care se adauga pulberile solubile cu arome variate.
Cand copilul nu va mai bea din biberon, va trebui, cu toate acestea, sa consume o cantitate rezonabila de lapte, care poate fi inlocuita cu iaurt sau cu branza.
Daca insa copilul vrea sa mai primeasca biberonul dimineata si bea continutul cu pofta, nu exista nici un motiv sa renuntati la biberon sau sa-l inlocuiti cu un bol.
Micul dejun este o masa importanta care nu trebuie neglijata. Deseori copiii nu au pofta de mancare in acest moment, mai ales daca sunt grabiti sa plece la cresa sau la doica.
Cautand bine ceea ce-i place si lasandu-l sa aleaga, se intampla rar sa nu se gaseasca ceva pe gustul copilului, lata cateva idei:

Lapte aromatizat, fiert.
- Iaurt, branza telemea, branza topita...
- Cereale in lapte, fulgi de ovaz...
- Suc de fructe, suc de legume, fructe proaspete (banana, mar, kiwi, de exemplu).
- Tartina cu miere, cu dulceata, cu branza topita...
PRANZUL
Pentru aproape toti copiii ai caror mame lucreaza, pranzul este servit in afara casei. In general, este prevazut intr-un mod echilibrat si adecvat, lata ce poate contine:

Felul intai sub forma de cruditati.
- Un fel principal preparat alternativ din carne, peste sau ou, insotit de legume variate.
- Branza sau un iaurt si/sau un fruct, compot sau ceva dulce.
Multi copii refuza anumite legume: e bine fie sa le evitati un timp, fie sa le amestecati intr-o supa sau un piure de cartofi (inca mult timp, alimentele sub forma de piure sau tocate vor fi preferate alimentelor in bucatele).
In acelasi mod, carnea si pestele pot fi acceptate sau refuzate dupa felul cum sunt gatite.
Dar gama alimentelor posibile este suficient de vasta ca sa nu va supere un refuz: este mai bine sa gasiti un aliment care sa aiba proprietati echivalente.

GUSTAREA
Masa aceasta va ramane importanta ani de-a randul. La varsta scolara, copilul are mai multa nevoie de o gustare. Un motiv in plus ca sa nu-l hraniti exclusiv cu cornuri cu ciocolata si cu fursecuri. Orice gustare ar trebui sa contina lactate (lapte sau desert lactat), sau suc de fructe, daca la pranz i s-au dat deja lactate.
In functie de pofta de mancare, copilul poate manca si cereale, chec, o tartina etc.
Franzela este foarte apreciata de copii si se mananca deseori mai usor decat un alt tip de paine.
Dati dovada de imaginatie ca sa ungeti tartinele: miere, dulceata, branza topita, ciocolata rasa, diferite paste...


CINA
Masa de seara trebuie alcatuita tinand cont de ceea ce copilul a mancat la pranz. Nu este nevoie sa contina carne sau peste, daca a mancat peste zi.

Supa poate constitui felul de baza, dar nu trebuie sa va limitati la o ciorba de legume; incercati o supa care contine paste sau fidea, supa crema de tomate, ciorba de salata etc.
Felul principal poate sa fie compus din orez sau paste fainoase, daca la pranz copilul a mancat legume.
in fine, puteti, in functie de zile, sa-i dati un ou (fiert moale sau tare) sau o felie de sunca.

La desert, copiilor le place orezul cu lapte sau budinca de gris care completeaza bine o supa usoara, dar un compot sau ceva dulce rezolva la fel de bine problema.

DE EVITAT
Se poate observa ca regimul acesta nu este nici foarte complicat, nici foarte special. Este un regim pe care ar putea sa-l adopte intreaga familie. Dar copilul dumneavoastra este inca prea mic pentru unele alimente; daca ii sunt date totusi, trebuie ca acestea sa fie in cantitate foarte redusa.
Astfel de alimente pot fi:

prajeli si tot ceea ce este fiert in grasime (preferati fierberea in vapori, fierberea in clocot, prajirea in hartie unsa cu grasime sau incalzirea in cuptorul cu microunde);
□  alimente prea grase (pateuri, creme cu unt, sosuri, mezeluri - altele decat sunca);
□  alimente prea dulci: bomboane, fructe glasate, inghetate, sucuri acidulate. Toate acestea ii taie copilului pofta de mancare, fara sa-l hraneasca cu adevarat, si ii sporesc dorinta de a manca ceva dulce. Va avea timp sa manance asa ceva cand va fi mai mare si cand nu veti mai putea sa-i controlati alimentatia in acelasi mod.

ALIMENTELE CONSERVATE SI CONGELATE
Exista inca parinti care ezita sa dea copilului o masa compusa din alimente conservate sau congelate.
De fapt, aceste produse sunt bune pentru copil, daca se respecta cu strictete indicatiile speciale, respectiv temperatura de congelare. Ele permit sa variati mesele si sa castigati timp. Multi parinti nu mai au timp sa curete legume, sa fiarba si sa mixeze cu placere un morcov, un dovlecel si zece pastai de fasole verde.
Nu va recomand exclusiv alimentele conservate, pentru ca gustul si consistenta lor sunt totusi destul de diferite fata de "adevarata hrana". In schimb, ele se dezgheata foarte bine si se incalzesc usor in cursul unei iesiri sau al unei deplasari. Magazinele care comercializeaza produse congelate ofera sortimente variate de legume sub forma de piure si amestecuri de legume in alveole din plastic, care sunt foarte practice si va permit sa dispuneti de legume "proaspete" chiar si in afara sezonului lor.
Cat despre congelatorul dumneavoastra, el va permite sa congelati mici cantitati de supa de casa, pe care sa o aveti la indemana pentru mai multe zile.


Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact