Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

curiozitati stiinta - Stiati ca?


De ce se duceau canari ÎN MINA?
Prin traditie, minerii din Marea Britanie luau cu ei, la coborârea în galeriile de carbune, o colivie cu un canar. Aceste pasarele sunt foarte sensibile la gazele toxice care se pot acumula în abataje. Daca pasarea sucomba pe neasteptate, minerii stiau ca trebuie sa plece de acolo fara întârziere. Astazi, obiceiul acesta pare plin de cruzime, însa a salvat multe vieti omenesti.

Ce era lampa davy?
In minele de mare adâncime erau necesare lampile, însa flacara descoperita putea declansa o explozie. în anul 1815, Humphry Davy a inventat o lampa mai sigura, a carei flacara era protejata de o plasa de sârma, astfel ca gazele nu mai puteau ajunge la temperatura de aprindere.

Ce reprezinta un carat?
Caratul este unitatea de masura pentru masa pietrelor pretioase, fiind echivalent cu 200 de miligrame. Se mai foloseste pentru masurarea puritatii aurului. Aurul curat are 24 de carate.

Care este cel mai mare diamant gasit pâna ACUM?
In 1905, în mina de diamante „Premier", din Africa de Sud, a fost gasit un diamant ce a primit numele Cullinan. Cântarea 3106 carate si a fost taiat în 106 diamante slefuite.

Care este cea mai mare adâncime a unei mine?
O mina de aur din Carltonville, Africa de Sud, a ajuns la adâncimea de 3581 m.

Care sunt cele mai raspândite minerale din scoarta pamântului?
Aluminiul sub forma de bauxita -minereul în care se gaseste în natura - este mineralul cel mai raspândit în scoarta Pamântului, urmat de fier si magneziu.

Ce sunt hartile astrale?
Hartile astrale sunt harti ce reprezinta stelele si alte corpuri ceresti. De obicei, ele sunt desenate ca privind de pe Pamânt, însa sunt destul de greu de realizat întrucât nu pot reprezenta o suprafata precis determinata, ca aceea a Terrei. Stelele se afla la departari, de milioane si milioane de kilometri, însa pe harti apar ca si cum distantele dintre ele ar putea fi reprezentate în doua dimensiuni, nu în trei.

La ce mai folosesc hartile vechi?
Cu ajutorul hartilor din vechime nu ne mai putem orienta astazi, însa ele sunt de un interes aparte pentru istorici, care pot afla o multime de lucruri despre cunostintele si domeniile de interes ale celor ce le-au întocmit. De pilda, hartile medievale ale lumii arata cât de multe cunosteau despre Pamânt cartografii europeni ai vremii. Pe suprafete întinse din Africa si Asia erau doar pete albe, în timp ce Americile si Oceania nu apareau deloc.

Ce este teodolitul?
Teodolitul este un instrument utilizat de topografi si cartografi. Cu ajutorul lui se pot masura unghiuri orizontale si verticale, aflându-se astfel distantele dintre diferitele elemente de pe teren, ca si altitudinea la care sunt situate acestea, luând ca referinta nivelul marii.

Ce este orientarea turistica?
Orientarea turistica este o disciplina sportiva care combina orientarea pe harta cu alergarea de rezistenta. Concurentii au de parcurs, contra cronometru, un traseu printr-un tinut putin circulat, orientându-se dupa o harta si trecând pe la anumite puncte de control. La fiecare punct de control se afla câte o stampila care, aplicata pe documentele de concurs, dovedeste ca participantii au parcurs într-adevar acea portiune a traseului.

Când s-a alergat la maraton prima daja?
Maratonul - cursa de 42,195 km - si-a luat numele de la celebra alergare a unui grec pe nume Pheidippides, care a strabatut în fuga o distanta aproximativ egala cu aceasta pentru a anunta concetatenilor sâi victoria grecilor în batalia de la Maraton, din anul 490 î. Hr.

CU CE SE OCUPA SPECIALISTII ÎN FIZIOTERAPIE SPORTIVA?
In timpul antrenamentelor obositoare si al competitiilor epuizante, multi atleti pot fi raniti sau afectati fizic. Specialistii în fizioterapie care activeaza în domeniul sporturilor întrebuinteaza tehnici ca masajul, gimnastica de recuperare si tratamentele balneare pentru vindecarea definitiva si rapida a acestor afectiuni.

De ce înotatorii se rad pe tot corpul?
In competitii, înotatorii cauta sa realizeze cea mai mare viteza de deplasare prin apa. Parul mareste frecarea dintre corp si apa, asa ca îl rad. Unii se rad chiar si pe cap!

De ce trebuie facuta o încalzire înainte de efort?
Tensionarea muschilor si marirea ritmului batailor inimii înainte de efort se numeste „încalzire". încalzirea trebuie facuta pentru a preveni aparitia leziunilor musculare si a permite organismului sâ treaca treptat spre un nivel de solicitare ridicat.

Squash este cel mai rapid joc cu mingea?
In timpul unei partide de squash în care jucatorii trimit spre pereti, cu niste rachete cu mâner lung, o minge de cauciuc, aceasta poate atinge viteze de peste 230 km/h. în partidele - mai rapide - de pelota (sau jai alai - un joc asemanator cu squash) s-au înregistrat viteze ale mingii de peste 300 km/h.

Ce diferenta este între terenurile de golf de pe malul marii si celelalte?
Terenurile de golf de pe malul marii sunt niste fâsii de teren lungi si serpuite, urmând linia tarmului, spre deosebire de terenurile din interiorul continentului care pot avea lungimea mai mica.

Care a fost primul polimer sintetic?
Primul polimer sintetic a fost denumit „parkesin", dupa numele inventatorului sau, chimistul englez Alexander Parkes (1813-1890).

Ce a inventat leo baekeland?
Leo Baekeland (1863-1944) a fost unul dintre fondatorii americani (de origine belgiana) ai industriei maselor plastice. In 1907, el a inventat un material plastic numit „bachelitâ". Era un material rigid, care putea fi turnat în matrite. Din el s-au facut carcase pentru aparate telefonice si de radio, precum si multe alte articole.

Ce reprezinta literele „PCV"?
PCV (sau PVC, în varianta preluata din limba engleza) desemneaza PoliClorura de Vinil. Este vorba despre un material plastic cu o gama extrem de larga de întrebuintari.

Cum se realizeaza materialele plastice biodegradabile?
Materialele plastice biodegradabile, cum sunt polimerii naturali, se descompun treptat, cu timpul. Ele sunt constituite dintr-un polimer al glucozei, care, la rândul ei, este un zahar. Bacteriile pot descompune aceste materiale în apa si dioxid de carbon.

Ce este vulcanizarea?
In stare neprelucrata, cauciucul are proprietati elastice deosebite, însa moleculele sale nu sunt foarte strâns legate. Daca este încalzit în prezenta sulfului, prin procedeul numit „vulcanizare", cauciucul devine mai rezistent, putând fi strivit sau întins fara a se deteriora, ca în cazul anvelopelor.

Ce înseamna „kevlar "?
„Kevlar" este denumirea unui material extraordinar, inventat de o chi-mista din S.U.A., pe nume Stephanie Kwoleck (n. 1923). Fibrele sale sunt mai rezistente decât sârma de otel, dar mult mai usoare. Din kevlar se realizeaza subansamble pentru navele aeriene si spatiale si se confectioneaza vestele antiglont.

Ce înseamna „cad"?
„CAD" sunt initialele cuvintelor „Computer Aided Design" („proiectare asistata de calculator" - în limba engleza). în prezent mai exista foarte putine domenii de prelucrare si productie în care calculatoarele nu sunt folosite la proiectarea produselor noi si la îmbunatatirea celor existente.

Ce inseamna calculator"?
Calculatorul este, pur si simplu, un obiect care poate sa calculeze. Desi calculatoarele executa în prezent mai mult decât niste simple calcule, toata functionarea lor se bazeaza pe matematica.

Ce este prelucrarea DATELOR?
„Prelucrarea datelor" înseamna orice operatie pe care calculatorul o aplica datelor. Printre acestea sunt: sortarea, schimbarea formatului, efectuarea de calcule matematice sau orice alt tip de operatii.

Ce este un modem?
Modemul este un echipament prin intermediul caruia calculatorul se poate conecta la o linie telefonica sau la alt sistem de comunicatii. Modemul ofera posibilitatea ca datele sa fie folosite în comun de mai multe calculatoare, direct sau prin Internet - uriasa retea de conectare a calculatoarelor, care a împânzit tot globul.

Prin ce se deosebeau primele calculatoare electronice de cele ACTUALE?
Primele calculatoare ocupau încaperi întregi, pline cu echipamente si role de banda magnetica. Astazi, un calculator personal (PC - Personal Computer, în limba engleza) poate fi instalat pe un birou, însa executa mult mai multe operatii decât acele masini uriase. Calculatoarele actuale sunt mult mai rapide si au o capacitate de memorare imensa fata de predecesoarele lor. De asemenea, ele pot prelucra imagini si chiar secvente de filme într-un mod care pâna acum câtiva ani parea imposibil de realizat.

Cine a construit primul motor electric?
Primul motor electric a fost realizat pe baza lucrarilor fizicianului englez Michael Faraday (1791-1867). Acesta, pe lânga faptul ca a explicat modul în care se poate produce miscare prin interactiunea dintre curentul electric si câmpul magnetic, a descoperit si principiul generatorului.

Ce este curentul alternativ?
Curentul alternativ este un curent electric care îsi schimba sensul în mod regulat. Schimbarea de sens se produce de mai multe ori pe secunda.

Dar curentul continuu?
Curentul continuu este curentul electric care circula într-un singur sens.

Cum functioneaza siguranta?
Siguranta este o bucatica de conductor, de cele mai multe ori în carcasa de plastic si metal, care formeaza conexiunea cea mai putin fiabila dintr-un circuit. Când curentul din circuit creste prea mult, siguranta se topeste, întrerupând functionarea circuitului.

Ce este un solenoid?
„Solenoid" este o alta denumire data unei bobine de sârma în care ia nastere un câmp magnetic atunci când este parcursa de curent.

Ce este acupunctura?
Acupunctura este o veche tehnica a chinezilor de însanatosire sau de pastrare a sanatatii cu ajutorul unor ace care se înfig în anumite puncte ale corpului.

Ce este endoscopia?
Endoscopia este o metoda de a cerceta vizual interiorul corpului fara practicarea unei interventii chirurgicale de amploare. Un instrument numit „endoscop" se introduce în corpul pacientului printr-un mic orificiu. Endoscopul contine fibre optice care îi permit medicului sa observe organele interne ale pacientului prin intermediul unui ocular sau al unui ecran. Endoscopia da, de asemenea, posibilitatea practicarii unor interventii chirurgicale pentru care se face o incizie doar cât o „butoniera", chirurgul manevrând instrumentele înauntrul pacientului în timp ce urmareste totul cu ajutorul endoscopului.

Cum a ajuns Joseph Lister sa salveze vieti omenesti?
Joseph Lister (1827-1912) a fost un chimist englez care a introdus folosirea primului antiseptic de uz general. Prin stropirea salii de operatie cu acid carbolic (fenol), bacteriile daunatoare erau distruse, iar cazurile de infectare a plagii au fost reduse considerabil.

Când s-a fâcut primul transplant de inima?
In 1967, chirurgul sud-african Christiaan Barnard a facut prima operatie de transplant de inima, de la o persoana care tocmai decedase, unui barbat cu o boala de inima fara speranta de supravietuire. Primitorul a mai trait 18 zile. De atunci, viata multor pacienti a fost prelungita cu ani de zile datorita unor asemenea interventii chirurgicale, iar transplantarea altor organe, cum sunt rinichii si plamânii, a ajuns o operatie de rutina.

Toate domeniile: alimente-agricultura, arta-cinema, calatorie, calculatoare, calcule, cladiri, comunicatii, diverse, economie, energie, geografie, haine si tesaturi, casa, spatiu, istorie, jocuri, film, materiale, medicina, natura, omul, pe mare, prin aer, scrisul, sport, stiati ca, stiinta, tehnica, transport, viata pe pamant

Alte pagini cu stiinta

1 2 3 4 5
Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact