Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

curiozitati stiinta - Stiati ca?


In cât timp se poate tunde o oaie?
ÎN 1957, un neo-zeelandez a tuns o oaie în doar 47 de secunde!

De unde provine cuvântul „cinema"?
„Cinema" (sau „kinema", în varianta originala) provine dintr-un cuvânt grecesc ce înseamna „miscare".

De ce, în filme, rotile carutelor par ca se misca înapoi?
In timpul deplasarii carutei, spitele rotilor se rotesc, însa trebuie sa tinem seama de faptul ca filmul nu este altceva decât o succesiune de fotografii. Din cauza ca toate spitele seamana între ele, se creeaza impresia ca de fiecare data se vede aceeasi spita, dar putin deplasata în sens invers fata de sensul de înaintare. De fapt, vedem pur si simplu o alta spita care s-a miscat putin în sensul de mers.

Cum se fac filmele color?
Pelicula color are trei straturi de substanta, fiecare dintre acestea sensibil la lumina de una dintre culorile albastru, verde si rosu. La prelucrarea filmului, cele trei straturi se transforma cu ajutorul unor coloranti în galben, magenta si cyan, pentru ca imaginea finala sa reproduca toate culorile, asa cum sunt în realitate.

Ce este aparatul polaroid?
Aparatul de fotografiat Polaroid foloseste un film special, care se developeaza automat. Dupa fotografiere, peste film se elibereaza niste substante chimice, iar imaginea finala apare cam într-un minut.

Care a fost primul film cu coloana sonora?
Filmele de lung metraj au fost mute pâna în 1927, când Warner Brothers au lansat „Cântaretul de jazz" (The Jazz Singer).

Unde se afla Hollywood?
Asa cum industria filmului din Statele Unite este focalizata de Hollywood, aceeasi ramura - în dezvoltare - din India se concentreaza la Bombay, supranumit, din aceasta cauza, „Hollywood".

Cei ce emit în cod morse pot ramâne anonimi?
Desigur, persoana ce receptioneaza un mesaj în codul Morse poate fi la mii de kilometri departare de cea care îl trimite, asa ca nu poate sti exact cine manipuleaza aparatul. însa, la transmiterea manuala în cod Morse, fiecare om are un stil si un ritm proprii. Cei cu experienta în receptio-narea în cod Morse îl pot recunoaste pe cel ce transmite un mesaj dupa modul în care acesta apasa pe manipulator, asa cum ne putem da seama cine este expeditorul unei scrisori doar privindu-i scrisul de mâna.

Cum li se poate încredinta undelor radio rolul de dadaca?
Multi parinti care âu copii foarte mici folosesc niste alarme speciale. Acestea transmit prin radio sunetele produse de bebelus pâna la un aparat de receptie dintr-o alta camera sau chiar dintr-un alt imobil din apropiere, în acest mod, parintii stau linistiti si atunci când nu sunt lânga copilas, stiind ca micutul doarme.

Ce este televiziunea cu circuit inchis?
Televiziunea cu circuit închis, folosita în special pentru asigurarea pazei, este un sistem în care imaginile preluate de o camera de televiziune sunt transmise si afisate direct pe un ecran. Aceasta nu înseamna ca nu pot fi si pastrate. Imaginile se pot înregistra, ca oricare alte imagini de televiziune, pe o banda de videocasetofon.

De ce solistii vocali de demult cântau în PESTERI?
Nu ne auzim propria voce asa cum ne-o aud ceilalti pentru ca sunetul ei trece prin carne si oase pentru a ne ajunge la urechi. In prezent, solistii vocali îsi pot auzi vocea înregistrata, însa odinioara tot ceea ce puteau face era sa cânte într-o pestera si sa asculte ecoul!

La ce le folosesc istoricilor înregistrarile?
Marturiile scrise aduc la cunostinta istoricilor o multime de informatii, însa nu ofera un tablou complet al celor petrecute. Inregistrarea vocii unor oameni obisnuiti ce-si povestesc amintirile creeaza o imagine vie a trecutului. Imaginati-va cât de palpitant ar fi sa auzim vorbind oameni care au trait cu cinci sute de ani în urma. Peste patru sute de ani, acest lucru va deveni realitate!

Ce este procesarea sunetelor?
Procesarea sunetelor înseamna înregistrarea diverselor sunete si prelucrarea lor ulterioara prin tehnica digitala, adica schimbarea înaltimii lor, a volumului, a tonului si a ritmului, în scopul de a crea efecte speciale.

Care sunt cele mai bune materiale de constructii?
In general, nu exista materiale de constructii mai bune sau mai proaste. Pur si simplu, în anumite situatii, unele sunt adecvate scopului urmarit, iar altele nu. Prin traditie, oamenii au folosit ce au avut la îndemâna: lemn în zonele împadurite, pamânt în cele aride si caramizi acolo unde exista argila pentru confectionarea lor. Cladirile înalte din zilele noastre necesita materiale de constructii moderne, cum sunt otelul-beton, betonul si sticla.

Cum se face betonul ARMAT?
Utilizat începând cu anii 1850, betonul armat are sârme sau bare metalice încorporate în masa lui, pentru sporirea rezistentei.

Toate domeniile: alimente-agricultura, arta-cinema, calatorie, calculatoare, calcule, cladiri, comunicatii, diverse, economie, energie, geografie, haine si tesaturi, casa, spatiu, istorie, jocuri, film, materiale, medicina, natura, omul, pe mare, prin aer, scrisul, sport, stiati ca, stiinta, tehnica, transport, viata pe pamant

Alte pagini cu stiinta

1 2 3 4 5
Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact