Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

curiozitati stiinta - Stiati ca?






Ce erau zigguratele?
Ruine ale zigguratelor mai exista înca. Acestea erau niste constructii înalte, în trepte, din Mesopotamia antica, având în partea superioara un templu.

Cum se construiesc zgarie-norii?
Zgârie-norii au o structura de rezistenta, în general de otel sau beton, care sustine, prin îmbinari, planseele si peretii. Structura aceasta seamana foarte mult cu scheletul corpului nostru. Nu trebuie sa fie absolut rigida, ci sa se poata apleca putin când vântul este foarte puternic, pentru ca în acest mod se reduce forta cu care curentii de aer lovesc cladirea.

Ce este mozaicul?
Romanii decorau peretii si podelele cu placute de argila arsa si smaltuita, alcatuind imagini si motive ornamentale cunoscute sub denumirea de „mozaic". Tehnica aceasta a continuat sa fie folosita de multi artisti.

Când s-a folosit argila prima data?
Argila se foloseste la producerea obiectelor de ceramica de cel putin 15.000 de ani. Picturi murale egiptene datând de peste 5000 de ani înfatiseaza lucratori confectionând caramizi si vase.

Ce este faianta?
Faianta este un sort de ceramica foarte rezistent, produs din argila amestecata cu cioburi de ceramica. Suporta temperaturi ridicate, de aceea din ea se fac vase de gatit.

Dar portelanul?
Portelanul este un sort de ceramica alb si rezistent, din care se produce vesela delicata. Este usor translucid, adica permite trecerea luminii. Daca tineti în lumina o ceasca de portelan, va veti putea vedea prin ea contururile degetelor.

Cât de tare se încinge cuptorul pentru ceramica?
Diversele sorturi de ceramica se ard la temperaturi diferite. Pentru ceramica obisnuita sunt necesare ceva mai mult de 1000°C, pe când faianta se arde la aproximativ 1250°C.

Ce este fibra de sticla?
Fibra de sticla este un material produs din sticla trasa în fire extrem de subtiri. Se utilizeaza la ranforsarea unor mase plastice si ca izolator. Nici caldura, nici sunetul nu trec cu usurinta prin acest material.

Cum se fac vasele de IENA?
Vasele de sticla în care se gateste trebuie sa fie foarte rezistente atât la socuri, cât si la variatiile bruste de temperatura. Aceste proprietati ale sticlei se obtin prin adaugarea în compozitia ei a unei substante chimice - oxidul de bor.

Ce este geamul armat?
Toata lumea stie ca majoritatea geamurilor se sparg foarte usor, însa, când sunt utilizate, de exemplu, pentru confectionarea unui acoperis, spargerea lor poate fi deosebit de periculoasa. Din aceasta cauza, acolo unde exista pericol în cazul spargerii, se folosesc geamuri armate, adica geamuri care au încorporata o plasa de sârma. Chiar daca sticla se sparge, plasa de sârma ramâne întreaga si împiedica formarea cioburilor mari si ascutite.

Unde s-a produs sticla prima data?
Este sigur ca unele civilizatii antice -cele din Imperiul Egiptean si din Imperiul Roman, de pilda - foloseau sticla; obiecte de sticla se produceau si în Mesopotamia, în urma cu 4500 de ani.

Cum se recicleaza sticla?
Sticla este foarte usor de reciclat. Pur si simplu se sparge si se topeste, apoi poate fi modelata dupa metodele obisnuite.

Congelarea împiedica alterarea alimentelor?
Prin congelare, bacteriile responsabile de alterarea alimentelor nu mor, dar devin inactive si nu se mai pot înmulti. Aceasta înseamna ca, din momentul dezghetarii, alimentele se vor deteriora în acelasi ritm ca si când n-ar fi fost congelate niciodata.

Ce este extrudarea?
Extrudarea este o metoda de modelare a alimentelor: se trece compozitia printr-o duza de o anumita forma si bucatile rezultate se coc repede, pentru a-si pastra forma. Fulgii de cereale pentru micul dejun, în forma de ineluse sau stelute, precum si spaghetele sau alte paste fainoase sunt modelate astfel.

Ce este iradierea?
Iradierea este o metoda de distrugere a bacteriilor din alimente prin bombardarea lor cu radiatii gamma.

Ce a inventat Louis Pasteur?
Chimistul francez a inventat o metoda de conservare a laptelui prin încalzire. Laptele nu se fierbe, pentru ca i s-ar schimba gustul, ci este supus câteva minute unei temperaturi înalte. Procedeul este cunoscut sub numele de „pasteurizare".

De ce uneori, când suntem raciti, mâncarea nu are nici un GUST?
Desi simtim gustul cu zonele sensibile ale limbii, si simtul mirosului are un rol foarte important. Unele senzatii de gust sunt provocate mai mult de miros. O raceala ne poate afecta simtul mirosului, de aceea ni se pare ca alimentele nu mai au gust.

Cum se descopera zacamintele de petrol?
Geologii stiu ce roci se gasesc cu precadere în zonele în care sau sub care exista zacaminte petrolifere. Când descopera o asemenea regiune - pe uscat sau pe fundul marii -efectueaza niste foraje de proba, pentru a afla precis daca în adânc exista într-adevar petrol.

De câte feluri sunt carbunii?
Carbunii sunt de trei feluri. Lignitul sau carbunele brun da cea mai putina caldura, deoarece contine mai putin carbon si mai multa apa decât celelalte doua feluri - huila si antracitul.

Cum se stinge focul pe platformele petroliere?
Daca gazele emanate dintr-un put petrolifer se aprind, focul arde mult prea puternic pentru a putea fi stins cu apa sau cu niste extinctoare obisnuite. în acest caz, pompierii folosesc un utilaj special pentru a amplasa în mijlocul flacarilor o încarcatura de exploziv. Pare ciudat sa stingi focul declansând o explozie, însa ea consuma, pentru câteva momente, tot oxigenul din jur, iar focul se stinge, în lipsa acestuia.

Toate domeniile: alimente-agricultura, arta-cinema, calatorie, calculatoare, calcule, cladiri, comunicatii, diverse, economie, energie, geografie, haine si tesaturi, casa, spatiu, istorie, jocuri, film, materiale, medicina, natura, omul, pe mare, prin aer, scrisul, sport, stiati ca, stiinta, tehnica, transport, viata pe pamant

Alte pagini cu stiinta

1 2 3 4 5
Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact