Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

curiozitati despre om




 

Ce este orient express-ul?
De-a lungul anilor, anumite trenuri au capatat o aura de romantism. „Orient Express" este numele unui tren de lux, care circula între capitala Frantei, Paris, si cea a Turciei, Istanbul. Trenul mai circula si în zilele noastre, însa numai pe o parte a acestui traseu.

Care este cel mai lung traseu ce poate fi parcurs cu trenul?
Fara a schimba trenul deloc, cea mai lunga calatorie poate fi facuta între Moscova si Vladivostok (9297 km) pe calea ferata transsiberiana, din Rusia.

Când a traversat prima cale ferata teritoriul S.U.A.?
Caile ferate au împânzit lumea rapid, în anii 1850, colonistii întâmpinau mari greutati când traversau continentul american cu carutele. Prin 1869, aceasta calatorie se putea face destul de confortabil, cu trenul.

Ce înseamna „monorai"?
Cuvântul „monorai" desemneaza un tren electric care se deplaseaza pe o singura sina.
Unde a fost construita prima cale ferata subterana?

Prima cale ferata subterana oraseneasca din lume a fost inaugurata în 1863, la Londra. Purta denumirea „Metropolitan".

Ce avioane nu pot fi detectate de radar?
Zburând foarte jos, avioanele de mici dimensiuni pot ocoli zonele în care e posibil sa fie detectate de radar, însa bombardierul Northrop B2 „Invizibilul" este construit din materiale speciale, care absorb undele emise de radar, iar forma sa de „aripa" constituie un avantaj în plus.

Când a avut loc primul zbor cu avionul?
Pe 17 decembrie 1903, Orville Wright a decolat cu un aparat numit „The Flyer" („Zburatorul"), parcurgând în zbor 37 m - cam jumatate din lungimea unui Boeing 747 din zilele noastre. Orville Wright proiectase si construise avionul împreuna cu fratele sau, Wilbur.

Ce se înregistreaza în „cutia neagra" a unui AVION?
„Cutia neagra" este un aparat electronic de înregistrare, încapsulat într-o carcasa etansa si ignifuga. Aici se înregistreaza viteza, altitudinea si directia avionului, precum si conversatiile dintre membrii echipajului sau dintre acestia si turnul de control. în cazul în care avionul se prabuseste, „cutia neagra" poate dezvalui informatii de cea mai mare importanta, care ar putea contribui, în viitor, la salvarea altor vieti omenesti.

Cum se pot alimenta avioanele în zbor?
Uneori este necesara alimentarea cu combustibil a unui avion aflat în zbor. Poate ca acesta este deasupra unui ocean sau a unui teritoriu inamic. în acest caz, prin manevre de mare precizie, este posibil ca el sa fie alimentat de catre un alt avion, prin intermediul unei conducte flexibile. Este o operatie foarte dificila si foarte riscanta.

Cum dorm astronautii în absenta gravitatiei?
Pentru ca astronautii sa nu pluteasca prin cabina în timpul somnului, se leaga cu niste centuri. Bineînteles ca toate celelalte obiecte trebuie, de asemenea, legate.

Care a fost primul om ajuns în spatiu?
Cosmonautul rus Iuri Alexeevici Gagarin a fost prima persoana care a calatorit în spatiu, la 12 aprilie 1961, pe nava Vostok 1.

Ce era cursa pentru cucerirea spatiului COSMIC?
In anii 1960-1970, atât S.U.A., cât si U.R.S.S. au facut investitii considerabile în vederea explorarii spatiului cosmic, într-o vreme când tensiunea dintre cele doua tari era la cote înalte. Eforturile americanilor si ale sovieticilor de a-si depasi reciproc realizarile în acest domeniu erau cunoscute sub denumirea de „cursa pentru cucerirea spatiului cosmic". Astazi, cosmonautii celor doua mari natiuni lucreaza împreuna în cadrul unor proiecte internationale.

Ce se întâmpla cu sondele spatiale dupâ ce-si încheie misiunea?
Majoritatea sondelor spatiale au de urmarit un obiectiv precis, ca, de exemplu, sa faca fotografii sau sa cerceteze compozitia atmosferei de pe o anumita planeta. La încheierea misiunii, daca sonda nu a aterizat pe suprafata planetei respective, pur si simplu îsi continua calatoria prin spatiu. De exemplu, sonda americana Pioneer 10, lansata spre Jupiter la 2 martie 1972, a continuat si dupa 25 de ani sa trimita pe Pamânt semnale din afara Sistemului Solar.

Toate domeniile: alimente-agricultura, arta-cinema, calatorie, calculatoare, calcule, cladiri, comunicatii, diverse, economie, energie, geografie, haine si tesaturi, casa, spatiu, istorie, jocuri, film, materiale, medicina, natura, omul, pe mare, prin aer, scrisul, sport, stiati ca, stiinta, tehnica, transport, viata pe pamant

Alte pagini cu omul

1 2 3
Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact