Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

viitoarea mama - sarcina si probleme de sarcina - sfaturi si indrumari de calitate - >Mama - nasterea in bune conditii, bazinul matern






Simtiti probabil in partea de jos a abdomenului o anumita greutate, tensiuni si dureri difuze. p9v1221pt64lpq
Durerile se datoreaza relaxarii articulatiilor. Articulatiile bazinului incep sa se indeparteze putin in vederea trecerii copilului. Aceasta indepartare trage de ligamente si este resimtita dureros de catre mama.
Soldurile s-au largit deci putin. Isi vor recapata pozitia de dinainte de sarcina dupa circa un an.
Greutatea care apasa uneori la baza abdomenului este chiar a copilului care incepe sa coboare in bazin. Angajarea lui in coborare se produce la sfarsitul sarcinii, in saptamanile care preced nasterea, mai ales la primul copil. Fenomenul poate avea loc doar cu cateva zile, sau uneori doar cu cateva ore inaintea declansarii contractiilor.
Mai mult de jumatate din nasterile premature incep in aceasta perioada, fara sa existe un motiv precis. In acest stadiu al sarcinii, un copil nascut prematur are 90% sanse de supravietuire. Problema nu este faptul ca s-a nascut prea devreme, ci cauza care a determinat aceasta nastere precoce.



Nasterea in bune conditii
A naste in cele mai bune conditii, fara complicatii si suferinte prea mari, este desigur dorinta fiecarei femei. Si acest lucru se si intampla in 90% din cazuri. Printre celelalte 10% se numara cele care au o problema, adesea depistata dinainte, cum ar fi un caz patologic sau o malformatie. Mai exista si cazuri in care premisele sunt bune si totul ar trebui sa se petreaca normal, dar cu toate acestea, are loc o nastere lunga si dificila care le va lasa o amintire extrem de neplacuta. Pentru a va prezenta destinsa, atunci cand copilul isi anunta sosirea si pentru a naste in conditii optime:


nu va lasati coplesita de temeri in fata nasterii care se apropie; continuati sa va faceti cu regularitate exercitiile de relaxare si de respiratie care va vor destinde si va vor intari increderea in fortele proprii; in momentele cruciale, ele vor fi un ajutor pretios care va va impiedica sa intrati in panica in fata durerii, iar acest lucru este esential, deoarece frica joaca un rol extrem de negativ in travaliul nasterii

nu va ganditi la dumneavoastra, la ceea ce vi se va intampla, fiindca asa veti deveni automat foarte pesimista; va veti cufunda in intrebari fara raspuns, angoasa si teama; teama de suferinta, teama ca totul se va desfasura prost, teama ca nu veti face ce trebuie, teama ca veti avea un copil anormal etc; toate temerile refulate in timpul celor 9 luni de sarcina vor rabufni la suprafata

cultivati relaxarea; pentru aceasta suradeti, gandindu-va cum va arata copilul dumneavoastra in camasuta pe care i-ati tricotat-o; incercati sa va imaginati parul lui: va fi oare castaniu sau blond? ganditi-va la ochii lui: vor fi albastri ca ai dumneavoastra sau caprui ca ai tatalui? va avea nasul sau gura dumneavoastra? intr-un cuvant, cu cine va semana?; sunt tot atatea surprize pe care el vi le pregateste, cu toate ca stiti deja atatea lucruri despre el; probabil ca stiti deja daca va fi fata sau baiat, puteti deci sa-i vorbiti, chemandu-l pe numele pe care i l-ati ales deja din timp
Tineti-va bine! Nu va lasati impresionata de lucrurile marunte. Evitati nervii inutili, anxietatea, stresul de orice fel. Toate acestea va agita si va crispeaza fara rost. Deoarece in curand veti trai un moment important al existentei dumneavoastra, fiti constienta de el si traiti-l cu seninatate, optimism si bucurie.

Un obstacol de trecut: bazinul matern
Bazinul osos este marele obstacol pe care il are de trecut bebelusul dumneavoastra. Este un veritabil tunel, la capatul caruia se afla lumina si descoperirea vietii intr-o lume noua pentru el.
Bazinul este format din 4 oase: sacrumul, situat la baza coloanei vertebrale avand coccisul la extremitatea lui si oasele iliace care inconjoara la stanga si la dreapta simfiza pubiana.
Pe toata durata sarcinii, copilul se situeaza deasupra bazinului. Abia spre sfarsitul lunii a 7-a, sau in cursul lunii a 8-a, el se orienteaza cu capul in jos, spre orificiul de intrare in bazin.
In cursul nasterii, bebelusul intra complet in bazin prin orificiul de intrare numit stramtoarea superioara, o traverseaza si in final iese prin orificiul de iesire numit stramtoarea inferioara. Aceasta mai este inchisa in plus si de muschii perineului si vulva.
Ca sa treaca printre aceste obstacole, bebelusul trebuie sa efectueze diferite miscari prin care se adapteaza traseului in cursul avansarii lui. In timp ce capul aplecat spre piept se angajeaza in stramtoarea superioara, el se rasuceste usor spre dreapta sau spre stanga pentru a intra mai usor in bazin. O data trecuta aceasta stramtoare, capul bebelusului coboara apoi incetisor in bazin, apoi efectueaza o a doua rotatie ca sa ajunga la nivelul deschiderii maxime a orificiului de iesire. Dupa cum se poate remarca, in timpul traversarii bazinului, copilul isi schimba de doua ori pozitia capului. Schematic vorbind, putem spune ca intra in bazin privind spre un umar si iese privind spre sol.
Capul este partea cea mai voluminoasa a copilului. Dupa ce el a trecut de un obstacol, restul corpului il urmeaza fara dificultate. In traversarea bazinului, intervin simultan mai multe elemente:


- maleabilitatea craniului copilului, ale carui oase nu s-au sudat inca complet si permit astfel sa se muleze dupa forma traseului

- relaxarea articulatiilor bazinului mamei - contractiile uterului care imping copilul inainte si il determina sa efectueze cele doua miscari esentiale ale capului!

Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact