Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

viitoarea mama - sarcina si probleme de sarcina - sfaturi si indrumari de calitate - > Mama - verificarea vitalitatii bebelusului, exercitii de relaxare






La inceputul sarcinii aveti tendinta de somnolenta, pe cand in prezent suferiti mai degraba de insomnie, care se manifesta mai ales in partea a doua a noptii. In cea mai mare parte din cazuri ea se datoreaza bebelusului, care, nedormind in acele momente, se agita si va trezeste. Crampe, mici si diverse dureri provocate de pozitii incomode, poate nelinistea la gandul nasterii care se apropie, toate isi dau concursul pentru a va face o noapte dificila.
Ca sa va ajute sa dormiti: f7x9322fh72nsv

- luati o masa usoara seara si evitati orice excitanti de tipul alcoolului, ceaiului sau cafelei

- inainte de a va intinde in pat, beti o cana cu lapte, o infuzie usoara de tei sau mancati un mar

- faceti cateva exercitii de relaxare.
Daca tot nu aveti somn si simtiti ca oboseala se acumuleaza, vorbiti cu medicul. Va poate prescrie un sedativ usor ce va va ajuta sa va destindeti.


Verificati vitalitatea bebelusului dumneavoastra
Aceasta verificare este facuta doar daca aveti o problema de sanatate deosebita: diabet, o functionare necorespunzatoare a rinichilor- ce ridica temeri privind o eventuala toxemie- sau orice alta boala ce ar putea aparea inopinat in timpul sarcinii.
Verificati vitalitatea bebelusului dumneavoastra numarandu-i miscarile active. Veti face cate o numaratoare de trei ori pe zi, intr-un interval de cate 30 minute, culcata pe stanga. La sfarsitul zilei, veti face totalul miscarilor numarate.
Diminuarea progresiva a miscarilor de la o zi la alta trebuie sa fie semnalata medicului. Trebuie sa stiti ca miscarile lui diminueaza natural spre luna a 8-a pentru a nu mai fi deloc perceptibile in luna a 9-a.



Incepeti exercitiile de relaxare
Relaxarea va va aduce o destindere a spiritului si a trupului mai completa decat somnul, in care spiritul neadormit va comanda inca muschii.
Veti incepe acum exercitiile de relaxare si le veti continua pana la nastere.
Idealul ar fi, desigur, sa va inscrieti la un curs de relaxare clasic, sau sofrologie. Acolo, veti invata exercitiile cu un profesor de specialitate si dupa cateva sedinte le veti putea face corect acasa la dumneavoastra. Exercitiile de relaxare

Pentru viitoarele mame care nu au nici timpul si nici banii necesari inscrierii la un curs, iata in continuare cateva exercitii simple pe care le veti putea face fara nici un fel de dificultate.
Culcata pe spate pe sol, sau daca preferati, pe pat, introduceti pernite sub cap si sub picioare. Genunchii sunt mentinuti suprainaltati pe o perna mare, indoita daca este cazul. Daca abdomenul este prea voluminos si va simtiti "turtita" cand stati pe spate, intoarceti-va pe o parte, cu burta rezemata pe pat.
Draperiile sunt trase, sunteti calma in penumbra; va simtiti bine.

Timpul 1: deveniti constienta de muschii dumneavoastra
Veti ajunge sa deveniti constienta de muschii dumneavoastra contractandu-i foarte lent in timpul inspiratiei, apoi relaxandu-i treptat in timpul expiratiei.
Incepeti cu membrele:


- pentru maini: strangeti pumnii lent, tineti-i cateva secunde, apoi relaxati-i si continuati in mod similar cu muschii bratelor

-  pentru picioare: contractati mai intai muschii talpilor si apoi relaxati-i, continuati in acelasi mod la gambe, apoi la coapse.
Urmariti-va corpul: muschii fesieri, perineul, muschii abdominali, ai toracelui, ai fetei. De fiecare data, contractati grupele de muschi corespunzatori inspirand, mentineti-i cateva secunde in tensiune, apoi relaxati-i, expirand.

Timpul 2: controlati-va muschii

Este vorba de repetarea exercitiilor explicate anterior, urmarind sa decontractati complet toti acesti muschi. Pentru atingerea acestui scop, nu lucrati cu toti muschii deodata, ci incercati intr-o zi decontractarea locala a mainilor, in alta zi decontractarea picioarelor, in a treia zi a abdomenului etc. De exemplu, mana dumneavoastra va fi complet destinsa daca poate fi ridicata fara nici o rezistenta si apoi daca este lasata, cade total inerta.


i

Timpul 3: relaxati in acelasi timp toti muschii corpului
Inspirand, contractati toti muschii deodata. Ramaneti tensionata cateva secunde, apoi relaxati-va complet, expirand.
Cand veti stapani bine acest exercitiu, veti avea impresia ca intregul corp este moale si se scufunda sub greutatea lui. Respiratia ramane regulata.
Dupa ce ati ramas astfel in repaus circa 10 minute, respirati de cateva ori adanc, indoiti mainile si picioarele si asezati-va lent inainte de a va ridica. Vor fi necesare mai multe sedinte inainte de a ajunge sa va concentrati perfect si deci sa reusiti corect aceste exercitii. Dar daca sunteti perseverenta, veti avea numai de castigat pentru perioada de sarcina care v-a mai ramas si pentru nastere.

Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact