Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

sarcina in luna a treia sfatul medicului - >Despre  dumneavoastra, viitoarea mama - despre alaptarea copilului








Uterul, prea mare pentru a mai ramane in cavitatea pelviana, urca spre abdomen. Vezica nu mai este comprimata si nevoia de a urina des inceteaza.
In general, incepeti sa va simtiti mai bine. Senzatiile de greata vor disparea ca prin minune in aceasta saptamana sau in saptamana viitoare. Regasiti placerea de a manca, cu un nou entuziasm. Aveti grija! Nu va lasati purtata de euforia poftei de mancare regasite, fiindca, daca nu sunteti precauta, riscati sa va ingrasati cu 5 kg, daca nu chiar mai mult, intr-o singura luna. Nu va lasati tentata de produsele de patiserie si de dulciuri. Aveti grija de greutatea dumneavoastra: cantariti-va cu regularitate de doua ori pe saptamana. q8p3715qp29hyg

Puteti practica un sport?
Da, daca este un sport cu care sunteti obisnuita, daca il practicati cu moderatie si daca sunteti destul de rezonabila pentru a va opri in ziua in care nu va veti mai simti in largul dumneavoastra sau sunteti prea grea.
In aceste conditii, puteti practica evident marsul, care este un mijloc excelent pentru a va tonifia si aerisi. Muschii muncesc cu efort putin. Daca il practicati la munte, nu va aventurati la peste 1000-l200 metri altitudine, caci mai sus oxigenul se rarefiaza. Or, nu trebuie sa uitati ca bebelusul este mare consumator de oxigen!
Natatia este sportul ideal pentru femeia insarcinata. Apa care va sustine partial va face sa va simtiti mai usoara. Acolo puteti face exercitiile musculare pe care v-ar fi greu sa le faceti la sol. Din aceasta cauza, exercitiile de pregatire pentru nastere, in piscina, capata o dezvoltare tot mai larga. Desigur, nici acestea nu trebuie exagerate.
Puteti face gimnastica, dar nu chiar de orice fel. Evitati gimnastica aerobica si exercitiile de dezvoltare a muschilor, mult prea violente pentru muschi si pentru ligamente, chiar daca sunteti obisnuita cu aceste practici. Preferati gimnastica mai usoara, ca stretching-ul, care face mai suple ligamentele si intinde muschii cu mai multe menajamente. Puteti face desigur yoga, care este o pregatire excelenta pentru nastere.
Daca practicati de un timp dansul ritmic sau clasic, tenisul, surfingul, puteti sa le continuati, cu conditia sa o faceti doar ca sa va distrati. Refuzati orice forma de competitie care v-ar putea determina sa faceti miscari imprudente si v-ar obliga la un consum energetic prea mare.
. Nu, pentru toate sporturile in care exista pericolul cazaturilor, al scuturaturilor care afecteaza uterul, care va obliga la alergari si va taie respiratia. In aceasta categorie trebuie incluse jocurile de echipa, judo-ul, patinajul, echitatia, schiul - fie ca e vorba de
coborare sau de fond, schiul nautic, alpinismul si tot ceea ce va va mai indica bunul simt. Puteti sa mai mergeti putin cu bicicleta la inceputul sarcinii, caci ajuta la intarirea inimii, dar cand va veti simti mai putin agila, trebuie sa incetati pentru a nu risca o cazatura.




In toate ocaziile, respectati urmatoarele reguli:
nu fortati si

opriti-va cand incepeti sa va simtiti obosita.


Ganditi-va la alaptarea copilului
A venit momentul sa va hotarati daca doriti sau nu sa va alaptati copilul, fiindca in cazul unui raspuns pozitiv, trebuie sa incepeti sa va pregatiti sanii in vederea alaptarii:

daca sfarcurile sanilor nu sunt iesite in afara, trageti-le in fiecare zi cate putin pentru le face apte pentru supt; daca vi se pare util, puteti sa taiati varful cupei sutienului, pentru ca presiunea exercitata numai la nivelul areolei sa ajute la erectia lor
pentru ca sanii dumneavoastra sa-si regaseasca dupa sarcina si alaptare intreaga lor frumusete, tonifiati-va muschii care ii sustin, prin cateva exercitii:


primul exercitiu: ridicati coatele la nivelul umerilor si apasati cat mai puternic palmele una impotriva celeilalte; numarati pana la 10, relaxati, coborati coatele fara a dezlipi palmele; reluati de 10 ori

al 2-lea exercitiu: indepartati bratele in plan orizontal si intindeti-le spre spate cat mai mult cu putinta; lasati-le sa coboare de-a lungul corpului si reluati de 10 ori

al 3-lea exercitiu: descrieti cercuri mari cu bratele intinse la orizon­tala; reluati de 10 ori.

Ce mod de alaptare sa alegem?

Sunteti nehotarata intre a urma curentul actual* de alaptare materna si lipsa unei dorinte reale.



in primul rand: nu va lasati influentata de anturaj; faceti ceea ce simtiti in sinea dumneavoastra

in al doilea rand: daca nu doriti sa alaptati dintr-un motiv pe care nu stiti sa-l explicati, nu va culpabilizati; indiferent care va fi modul de alaptare pe care il veti alege, veti fi o mama la fel de buna ca oricare alta, iar copilul va fi la fel de frumos si de inteligent ca toti ceilalti copii

in al treilea rand: daca ezitati, trebuie sa stiti ca laptele matern prezinta numeroase avantaje fata de cel artificial.
Pentru sau contra alaptarii materne? Decideti in deplina cunostinta de cauza.
Laptele matern este singurul aliment natural si complet, perfect adaptat nevoilor copilului, compozitia lui modificandu-se progresiv o data cu cresterea lui.
In primele zile dupa nastere el este gros si galbui. Este numit colostru si are functia de a elibera intestinul noului nascut de meconiu, substanta acumulata acolo in cursul vietii intrauterine. Dupa cateva zile, laptele devine mai fluid si usor portocaliu. Bogat in grasimi si zaharuri, acesta, denumit acum lapte de tranzitie, permite nou-nascutului sa inceapa cresterea in greutate. Dupa cea de-a 3-a saptamana, apare laptele matur, alb-albastrui, care contine toate elementele necesare cresterii copilului.
Laptele matern nu se modifica numai de-a lungul timpului, ci evolu­eaza chiar pe durata unui alaptat. Mai limpede si mai fluid la inceput, el trezeste apetitul copilului, pentru ca apoi sa-l sature cu un lapte mai gros si de patru ori mai bogat in grasimi, spre sfarsitul suptului. In afara de substantele nutritive pe care le contine, ceea ce diferentiaza esential laptele matern de cel artificial este aportul de anticorpi inca de la primele supturi, anticorpi impotriva germenilor prezenti in mediul de viata al mamei, deci si al copilului. In afara anticorpilor impotriva virusilor periculosi, ca virusul poliomielitei, laptele matern contine anticorpi contra tuturor germenilor intestinali ce provoaca diareea. Actiunea locala esentiala consta in impiedi­carea aderarii bacteriilor la mucoasa intestinala: ele sunt aglutinate si eliminate o data cu scaunul. Concentratia de anticorpi variaza in cursul lactatiei. Este maxima in colostru, prezent in primele 5 zile de alaptare.
Efectul protectiei asigurate de laptele matern, desi nu este intotdeauna perceptibil, se evidentiaza din faptul ca, inaintea varstei de 7 luni, frecventa infectiilor digestive la copiii alimentati artificial, cu biberonul, este mai mare decat la cei hraniti cu lapte matern.
Cu rezerva indusa de aceasta observatie, se poate afirma ca si administrarea corespunzatoare a produselor lactate special adaptate, indeosebi a "laptelui maternizat", permite dezvoltarea copilului, aparent fara probleme.
. Laptele maternizat este in mod constant obiectul unor cercetari aprofundate avand scopul de a-l face cat mai apropiat de laptele matern.
El urmeaza sa fie imbunatatit in viitor, prin contributia adusa de studiul anticorpilor, al vitaminelor, oligoelementelor si hormonilor prezenti in laptele matern.
Cu toate realizarile in domeniu, laptele artificial nu atinge calitatea celui matern, in primul rand pentru ca proteinele utilizate la producerea lui sunt proteinele laptelui de vaca. Anumiti cercetatori considera in prezent ca ingerarea prea timpurie de proteine de origine animala, deci nespecifice omului, cand inca bariera intestinala nu este maturizata, ar avea un rol in dezvoltarea unor boli alergice cum ar fi eczemele sau intoleranta la laptele de vaca.
Din aceasta cauza, tanara mama este sfatuita sa-si alapteze copilul pe durata internarii in maternitate si dupa aceea, in concediul de maternitate, daca secretia lactata este prezenta.
Daca alaptati, trebuie sa stiti ca:


alcoolul pe care il beti si nicotina tigarilor pe care le fumati trec in lapte si intoxica fatul

antibioticele trec si ele in lapte si risca sa perturbe, uneori ire­versibil, flora bacteriana a copilului^are suge.
Daca nu doriti sa alaptati, sau daca o data revenita acasa si confruntata cu diverse dificultati, optati pentru alaptarea artificiala, nu va faceti reprosuri ca ati fi o mama rea. Pentru copil este mai important sa aiba o mama vesela si destinsa, fericita cand ii da biberonul, decat o mama nervoasa, nelinistita la gandul ca nu are destul lapte, ca nu e de buna calitate sau ca bebelusul nu suge
destul.
In ce priveste relatia mama-copil, prelungita prin supt, trebuie spus ca si alimentarea cu biberonul poate sa fie o sursa de bucurie si de emotie. Cand mama tine copilul strans in brate si ii da sa bea, ii daruieste in acelasi timp tandrete si dragoste. Pe de alta parte, metoda ofera si tatalui posibilitatea sa-l hraneasca, tesand acelasi fel de legaturi cu copilul, el nemaifiind un simplu spectator.

Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact