Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

povesti si povestiri pentru copii - povestioare pe care sa le citesti sau sa le spui copilului - >CE MI-A SPUS STICLETELE de Eugen Jianu


s5d833sb69cls
Dupa o noapte de ger, l-am gasit rebegit de frig pe balustrada balconului. Sedea cu penele zburlite - penele acelea frumoase si colorate - si abia de-a avut putere sa piscuie cand l-am luat in causul palmelor, cercand sa-l incalzesc.
Da, era tot el, sticletele. Numai ca nici vorba de zburdalnicia si falosenia pe care i le stiam cat au fost vara si toamna de lungi.
L-am adus in odaie si l-am incalzit. Apoi i-am dat graunte. A ciugulit, intai firav, apoi din ce in ce mai temeinic. Dup-aceea a prins sa se dichiseasca asezandu-si penele cu cioculetul si... a zburat drept pe lampa; mai cu seama becul il minuna, pe semne ca-l asemana soarelui.
Ne-am imprietenit, l-am rostuit o cojivie si aveam grija sa aiba in fiecare zi apa proaspata si graunte. Ii placea chiar si miez de paine muiat in lapte. Intr-o zi, vazandu-ma muscand dintr-un mar a intins capsorul parca vrand sa ma intrebe: "Mie nu-mi dai?" l-am dat o felie si a mancat tot miezul, ba apoi chiar si coaja!
Peste zi lasam usa coliviei deschisa; iesea afara si zbura ba pe dulap, ba pe cuier. Uneori venea si se aseza pe dunga mesei pe care imi faceam lectiile. Grozav ii placea cand desenam cu creioanele colorate. Intr-o zi am facut un copac cu frunze verzi; altadata niste flori si multa iarba:

- Ti - ti - pic, piscuia el; acolo in padure acuma e ger si vant. De graunte nici vorba. Ne tragem si noi mai langa casele oamenilor. Cei ce ne cunosc ne dau cu imprumut ba una, ba alta. Da, cu imprumut, fiindca din primavara pana toamna tarziu ne razboim cu ganganiile care, lasate in voia lor, ar dijmui roada livezilor si a campului. Daca n-am fi noi, n-ati fi avut mere frumoase ca acela pe care l-ai mancat adineaori.


Am desenat atunci un mar rosu si frumos si alaturi o omida.

- Ti - ti - pic! acusi o prind, a zis parca sticletele.

- Bine, bine, de cum s-o desprimavara, voi deschide larg fereastra, iar tu vei zbura sa o prinzi. In schimb, tu ai sa mai vii sa-mi povestesti cum e prin padure.

Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact