Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

pentru saritura - Mercul, sarpele, coarda, taurul furios - jocuri de gradinita





MELCUL
Jocul se desfasoara pe un sotron in forma de melc simplu sau dublu.
Copiii trebuie sa sara intr-un picior prin casutele sotronului si nu au voie sa se opreasca pe ambele picioare pentru a se odihni. Acela care trece corect prin toate casutele are dreptul sa-si aleaga una si sa-si puna initialele.
Probele oricarui sotron (una sau mai multe) trebuie trecute pe rind pentru a cuceri casutele.
Dupa fiecare proba terminata, copilul trebuie sa se intoarca cu spatele la sotron si sa arunce piatra peste cap. Casuta in care a cazut piatra este a lui si isi deseneaza un semn ales (o stea, un steag, initialele numelui, linii intretaiate etc.) si are dreptul sa se odihneasca in ea.
Ceilalti jucatori care urmeaza trebuie sa sara peste casuta lui.
Daca pe parcursul jocului un copil greseste, trece urmatorul. Daca greseste si el, primul care a gresit reia jocul de unde a comis greseala.
Daca sunt mai multi copii in joc, primul poate continua abea dupa ce a gresit si ultimul pe parcursul probelor.
Pentru buna desfasurare a jocului copiii trebuie sa cunoasca urmatoarele reguli :

a) sa nu atinga cu piciorul o linie a sotronului cand sar intr-un picior sau pe amandoua ;
b) piatra (sau ciobul de sticla) aruncata trebuie sa nu se ¦opreasca in alta casuta, pe linie sau in afara sotronului ;
c) piatra (sau ciobul de sticla) sa nu cada de pe pantof, de pe cap sau de pe degete in timpul deplasarii si sa fie aruncata corect peste linia de baza;
d) in timpul jocului nu este voie sa se aseze ambele picioare decat in ultima casuta sau in aceea care ii apartine si are initialele numelui ;
ej cine termina miai repede probele fixate, mai corect si are mai multe casute, cistiga jocul.
Jocul continua pana cand piatra (sau ciobul de sticla) nu mai poate fi plasata prin aruncare in ultima casuta sau pana cand se ocupa toate casutele.

SARPELE
Fiecare copil isi rasuceste batista si ii face cite un nod la capete.
Pentru stabilirea ordinei in care vor urma se asaza toti pe o linie dreapta, trasata pe sol, se apleaca inainte si fiecare isi arunca batista printre picioare inapoi, peste cap, in-cercind sa o trimita cit mai departe. Cel care a aruncat-o cel mai departe este primul, urmind ceilalti in ordine.
Dupa aceasta fiecare copil desface nodurile batistei sale si o asaza infasurata in locul pe care trebuie sa-l ocupe. Batistele sunt astfel dispuse la o departare intre e'le de 60—80 cm.

Primul sare intr-un picior, pe rind, peste batiste — clus-intors, apoi trece serpuind printre batiste dupa care revine la locul de unde a plecat, se indoaie mult inainte isi ia batista cu dintii si o arunca peste cap.
Daca pune pe sol piciorul pe care trebuie de fapt sa-l tina in aer, daca atinge o alta batista, daca nu izbuteste s-o arunce pe a lui peste cap — atunci trebuie sa-si duca batista ultima (la capatul liniei) si sa reintre in joc, cand ii va veni din nou rindul. Ultimul este cel care pierde jocul si este obligat sa treaca de trei ori, in alergare, printre doua siruri formate din cistigatori, care il lovesc usor cu batistele lor rasucite, insa fara noduri.

TAURUL FURIOS

In jurul unui pom se asaza batiste, basti, fulare sau obiecte confectionate de copii. Toate acestea reprezentind proprietatea „taurului". Un copil ales de educatoare are rol de „taur" si sta langa pom, de trunchiul caruia se tine cu o mina si se invirte. Jucatorii cauta sa reintre in posesia obiectelor, asteptand momentul cand „taurul" este cit mai departe de ©le. Daca „taurul" reuseste sa atinga cu mina pe unul dintre jueaibori, fara sa o desprinda pe cealalta de pe trunchiul pomului, atunci cel atins ii ia locul „taurului".
cand au fost luate toate obiectele fara ca ,,taurul" sa fi atins pe cineva, acesta este scos si dus la „tirg". „Taurul" se leaga cu o sfoara care se rupe usor. La „tirg", „cumparatorii" il intreaba pe jucatorul care are rolul de „vinzator" :

— Cit ceri pe taur ?

— O capra mica si 7 mari (numarul este stabilit de catre jucatori), raspunde acesta. „Taurul" este obligat sa sara capra de cite ori a cerut „vinzatorul".

COARDA
Copiii sunt asezati in linie si stau cu coarda la spate, cu bratele usor indoite. Fiecare executa 5 sarituri, peste coarda invirtita inainte, intii cu piciorul sting, apoi cu cel drept, pe loc, in ritm convenabil, apoi alearga pana la un semn stabilit dinainte


Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact