Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

pentru catarare si alunecare - Vanatorii, pompierii, hai la hora, ursul, alunecusul

VANATORII Sl VEVERITELE
Copiii stau intr-un spatiu limitat al salii sau al terenului de joc, pe marginea caruia sunt plasate diferite aparate (lazi, banci de gimnastica, scari fixe etc). In lipsa lor se pot pune scaunele, mese, cuburi mari, copacii. Copiii reprezinta „veveritele".
Educatoarea alege 2—3 copii, „vinatorii", care vor sta grupati intr-un colt al salii marcat, care reprezinta „casa vinatorului", pana la inceperea jocului.
La comanda educatoarei de incepere a jocului, „veveritele" se deplaseaza prin „padure", atente la „vinator" care cauta sa le prinda. cand sunt in pericol sa fie atinse de „vanatori", „veveritele" se suie pe aparate pentru a se salva.
Cele prinse sunt duse la „casa vinatorilor". Coborirea „veveritelor" se face cu spatele. Jocul continua, cu schimbarea rolurilor intre copii.
POMPIERII
Copiii sunt impartiti in doua echipe, egale ca numar, asezate pe siruri. Inaintea fiecarui sir se plaseaza cite o banca de gimnastica. Pe marginea terenului de joc (sau a salii) se asaza scari fixe, scaunele sau alte aparate pe care copiii stau sau se catara.
La inceperea jocului, educatoarea striga: „Fum!". Copiii din prima echipa alearga la banca lor si se asaza calare, iar cei din echipa a doua se asaza si ei pe banca, cite doi, cel din fata sta cu miinile pe solduri, iar cel din spate isi sprijina palmele pe umerii celuilalt, imitind mersul rapid spre locul unde a izbucnit incendiul. La a doua comanda : „Foc!", copiii din prima echipa alearga1; si se catara pe scari, scaunele, in pomi, daca jocul se desfasoara in curte, iar cei din echipa a doua se asaza cite 2, fata in fata, si executa alternativ indoiri si intinderi ale bratelor si picioarelor, imitind pomparea apei. La o noua comanda : „Focul a fost stins!", copiii se grupeaza in alergare, pe echipe, asa cum au fost inainte de inceperea jocului.
Jocul se repeta, cu schimbarea rolurilor intre echipe.

CALATORIE
Efectivul grupei este impartit in patru echipe, egale ca numar, asezate pe siruri, fiecare fiind aliniata de-a lungul laturii din dreapta a cite unei banci de gimnastica. Fiecare echipa calatoreste cu un anumit vehicul : tren, barca, avion, saniuta etc.
La comanda educatoarei de incepere a jocului, toti copiii se urca in vehiculul respectiv si executa timp de mai multe minute miscarile specifice vehiculului cu care calatoresc.
Copiii care calatoresc cu ,,trenul" se suie pe banca, in formatie de sir, fac pasi marunti pe loc si isi misca bratele, imitand rotile, odata cu folosirea cuvintelor : ,,Te duc, te duc!". Cei care calatoresc cu „barca" se asaza calare pe banca, cu bratele indoite, miinile la piept si imita vislitul, pronuntind onomatopeea : ,,Vij, vij". Copiii din echipa care calatoreste cu „saniuta" stau in sir la capatul ridicat al bancii de gimnastica si pe rind se asaza in culcat inainte, cu bratele intinse, apucat cu miinile de marginile bancii si cu tractiuni in brate, aluneca pana la capatul celalalt, apoi se urca urmatorul s.a.m.d.Echipele trebuie sa calatoreasca prin rotatia cu fiecare vehicul.
TRECI PESTE BUTURUGA
Efectivul grupei este impartit in doua echipe, egale ca' numar, asezate pe siruri, inapoia liniei de plecare.

Inaintea fiecarei echipe, la distanta de 1,50 m, sunt plasate doua buturugi perpendicular pe directia de deplasare, iar mai departe se traseaza linia de sosire.
La comanda educatoarei, primii din echipe alearga pana la buturuga pe care o escaladeaza prin procedeul stabilit de educatoare, apoi alearga pana la linia de sosire, se intorc la echipa lor, ii ating pe umar pe urmatorii, care parcurg acelasi traseu si se asaza la coada sirurilor.
La terminarea jocului, educatoarea evidentiaza echipa care a terminat prima si a parcurs traseul cel mai corect.
HAI LA HORA
Copiii sunt impartiti in patru echipe, egale ca numar, plasate in cele patru colturi ale salii, inapoia cite unei banci de gimnastica ce marcheaza spatiul fiecarei echipe.
La comanda educatoarei: „Hai la hotra!", echipele ies din colturi formeaza cite un cerc si incep sa se invirteasca cu pasi sariti. cand se da semnalul urmator, de exemplu : „la locuri!", ,,pe banci calare!" sau „ghemuit pe banca, cu bratele sus!" etc, copiii alearga la locurile lor, luind pozitia ceruta. Echipele care ajung mai repede in pozitii corecte castiga cate 1 punct. Jocul se repeta de mai multe ori, fiind declarata cistigatoare echipa care totalizeaza cele mai multe puncte.
ALUNECUSUL
Copiii sunt impartiti in patru echipe, egale ca numar, asezate pe siruri, in pozitia asezat incrucisat, fiecare echipa fiind aliniata de-a lungul laturii din dreapta a unei banci de gimnastica inclinate, fixate cu un capat de o scara fixa.
La comanda educatoarei de incepere a jocului, primii din fiecare echipa se catara pe banca, merg in sprijin pe miini si picioare (patru labe) pana la scara, trec in asezat cu bratele apropiate sau departate de aparat si aluneca pana la capatul de jos.
Acelasi lucru il executa pe rind toti copiii. Alunecarea se poate executa si din pozitii culcat inainte (facial) sau pe spate (dorsal).
Este declarat cistigator copilul (sau echipa) care a executat cel mai corect miscarile.

In timp ce copiii asteapta sa le vina rindul, pot cinta ,.Saniuta" sau recita „Hai copii pe deal in sus!"
URSUL
Efectivul grupei este impartit in doua echipe : una este cea a „ursilor", care isi alege un conducator, „pazitorul ursilor", si cealalta este ,,a saritorilor".
Pe sol se deseneaza un cerc, in jurul caruia stau „ursii" aplecati si cu bratele sprijinite pe umerii celui din fata miscindu-se incet, greoi si mormaind. Pe sol se deseneaza un al doilea cerc in jurul primului la 2 m distanta unde are dreptul sa stea „pazitorul ursilor". Acesta ii pazeste si ii apara, miscindu-se continuu in interiorul culoarului format de cele doua cercuri.
Ceilalti copii, „saritorii" — asezati in afara cercului, se reped si sar cit pot in spinarea cite unui „urs". Daca paznicul ii atinge ii scoate din joc. Pentru a se feri „saritorii" trebuie sa coboare repede din spinarea „ursului". Daca „pazitorul" atinge mai multi copii, echipele isi schimba rolurile intre ele si jocul continua.


Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact