Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

pentru catarare si alunecare - Catara-te, potopul, pisica cocotata - jocuri de catarare





CATARA-TE Sl SARI
Copiii sunt impartiti in doua echipe, egale ca numar, asezate pe siruri, inapoia liniei de plecare. Inaintea fiecarei echipe se plaseaza cite 3 ladite, la distanta de 1 m una de cealalta (de 30 cm lungime si 20 cm inaltime).
La comanda educatoarei de incepere a jocului, primii alearga pana la prima ladita, se catara pe ea, sar in adin-cime, alearga, apoi executa acelasi lucru pe celelalte ladite. Dupa ce sar de pe a treia alearga spre urmatorii din echipe, ii ating pe mana si se asaza la coada sirurilor. Urmatorii parcurg acelasi traseu s.a.m.d.
Cistiga echipa care a terminat mai repede si a executat mai corect miscarile.
POTOPUL
Copiii sunt raspinditi pe terenul de joc pe care sunt plasate si fixate aparate pentru catarat: banci, scaunele, turn, scari fixe etc. Ei trebuie sa cunoasca dinainte citeva comenzi pe care le vor executa, de exemplu, la comenzile educatoarei : „Vine potopul!" Copiii se catara pe banci, scaunele etc. ,,A trecut potopul". Copiii isi reiau mersul, executind diferite miscari, dupa voia lor. „Ninge" sau ,,E frig!". Copiii se ghemuiesc. ,,E soare!", merg in pas obisnuit. cand educatoarea spune: „Tuna!", atunci copiii se culca pe spate si lovesc cu calciiele in sol. Acela care greseste este scos din joc. Ramine la latitudinea educatoarei ca in timpul desfasurarii jocului sa adreseze comenzile cit mai variate.
Ea trebuie sa urmareasca executarea cit mai corecta a miscarilor de catarare.
PISICA COCOTATA I
Copiii sunt raspinditi pe terenul de joc si reprezinta „pisicile". La marginea terenului se deseneaza un patrat care reprezinta „cusca" unui catel, iar in mijlocul acestuia, pana la inceperea jocului, sta un copil, „catelul". Pe teren sunt asezate scaunele, lazi, banci si alte obiecte pe care se pot sui copiii.
La comanda educatoarei de incepere a jocului, „pisicile" se deplaseaza pe teren in patru labe, iar cand educatoarea striga: „vine catelul!", pisicile cauta in cel mai scurt timp sa se urce pe un obiect, pentru a nu fi prinse de „catel". Daca este prinsa o „pisica" pe sol ea este dusa la „cusca" si ceilalti copii asteapta o noua comanda ,- daca nu a fost prinsa nici o „pisica", educatoarea comanda imediat : a plecat „catelul!", iar „pisicile" se dau jos, continuind sa se deplaseze in patru labe, pana la comanda : „vine catelul !" s.a.m.d.



Rolul de „catel" poate fi atribuit mai multor copii.
CASTIGAREA REDUTEI
Copiii sunt impartiti in doua echipe, egale ca numar, asezate pe siruri, inapoia liniei de plecare. Inaintea echipelor, la distante egale, sunt plasate doua banci de gimnastica, iar la capatul fiecareia cite o masuta, pe care se pune cite un cosulet. Fiecare copil tine in mina un stegulet.
La semnalul de incepere, primii din fiecare echipa se catara pe banca, merg in echilibru pana la masuta, depun steguletele in cosulete si se intorc tot cu mers in echilibru pana la capatul bancii, sar in adincime, apoi alearga spre urmatorii din echipa, ii ating pe umar si se asaza la coada sirurilor.
Toti copiii trebuie sa parcurga acelasi traseu cit mai corect si in timp cit mai scurt. cand ajung la cosulete, ultimii din fiecare echipa iau toate steguletele, le ridica si striga : „Am cistigat reduta !".
Este declarata cistigaitioare echipa al carei ultim copil a ridicat primul steguletul din cosulet.
VRABIUTELE Sl AUTOMOBILUL
Copiii stau in picioare pe banci de gimnastica sau trunchiuri de copaci si joaca rolul de „vrabiute urcate in copaci". In jurul lor se delimiteaza un spatiu care reprezinta „strada". „Vrabiutele" coboara din „copaci" printr-o saritura in adincime si se prefac ca ciugulesc pe drum. Copiii sar pe ambele picioare, imitind saritura vrabiutelor si ciripitul lor (fig. 94).
Educatoarea indeplineste rolul „automobilului" si tine in mina un cerc cu spite, care reprezinta „volanul". Ea inainteaza pe strada clacsonind. „Vrabiutele" se sperie si se urca repede in copaci. Apoi jocul se reia.
Prin acest joc se urmareste invatarea sariturii in adincime si urcarea pe obstacole.
PISICA Sl VRABIILE
Copiii au rol de „vrabiute" si sunt raspinditi pe terenul de joc, sarind ca acestea. Intr-un colt, un copil sta pe genunchi cu sprijin pe palme, el reprezinta „pisica".
La comanda educatoarei: „atentie, pisica!", pisica sare in picioare si alearga sa prinda „vrabiutele", care se urca pe scaunele, lazi, scara de gimnastica etc, pentru a scapa de „pisica". Aceea care este prinsa devine „pisica".






Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact