Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

pentru alergare si intarire - Pasarile si colivia, batistuta, cocsul, vecinul, ferestrele - jocuri pentru intarirea muschilor

PASARILE Sl COLIVIA
Educatoarea cu o treime din efectivul grupei formeaza un cerc, cu fata spre interior, tinindu-se de mina, ei reprezinta „colivia". Ceilalti sunt raspinditi pe teren si reprezinta „pasarelele" (fig. 36).
La comanda educatoarei : „Colivia se deschide, zburati pasarelelor si nu va lasati prinse!" Copiii care formeaza „colivia" ridica bratele, iar „pasarelele" se deplaseaza in alergare atit prin sala, cit si prin cerc. La urmatoarea comanda : „Colivia s-ia inchis!" copiii care reprezinta „colivia" coboara bratele si se ghemuiesc. Cei care se gasesc in interiorul cercului sunt declarati prinsi si se alatura celor care formeaza „colivia".
Jocul continua pana cand sunt prinse toate pasarelele, apoi educatoarea schimba rolurile intre jucatori.

BATISTUTA
Copiii sunt asezati in formatie de cerc, cu fata spre centru, stind departat cu miinile la spate. Educatoarea alege un copil caruia ii da o batistuta. La semnalul de incepere a jocului, acesta alearga in jurul cercului, prin exterior, si lasa batistuta la spatele unui copil, fara ca acesta sa simta si isi continua alergarea. Daca cel caruia i s-a pus batistuta nu a simtit, iar celalalt ajunge din nou in spatele lui, ia batista si il loveste usor pe spate. Copilul lovit trebuie sa alerge si sa inconjure cercul pana cand ajunge din nou la locul sau. „Provocatorul" alearga mai departe si lasa batistuta la spatele altuia. Daca acesta simte, trebuie sa o ridice imediat si sa alerge dupa „provocator". Daca reuseste sa-l loveasca inainte de a ajunge la looul unde a pus batistuta, ii da batistuta si-si reocupa locul ; in caz contrar, locul il ocupa „provocatorul", iar el continua sa alerge si sa puna batistuta altui copil s.a.m.d.

In timpul desfasurarii jocului, toti copiii cinta. Jocul se termina atunci cand educatoarea considera ca este necesar.

VEVERITA Sl ALUNA
Copiii sunt organizati ca in jocul anterior. Educatoarea alege un copil care reprezinta „veverita". El alearga in jurul cercului si pune in mina unuia, la alegere, o aluna (o nuca, o ghinda, o castana). Acela care primeste aluna alearga dupa „veverita", care cauta sa ocupe looul ramas liber din cerc, inainte de a fi prins de urmaritor. Daica e prins ramine mai departe „veverita". Daca si a doua oara este'prins trece in mijlocul cercului unde va sta intr-un picior pana cand o „veverita" intra in cerc si ii pune aluna in mina.

COCOSUL IN CANEPA
Copiii sunt dispusi in formatie de cerc, cu miinile la spate. In mijlocul cercului sta un copil, el reprezinta „cocosul in cinepa", iar in afara formatiei este plasat un alt copil. La comanda educatoarei acesta alearga prin exteriorul cercului, se opreste in spatele unui copil si-l intreaba : „Cite fuse ai facut ? Acesta ii raspunde : Unu, al doilea (ii spune doua) s.a.m.d. Dupa ce ocoleste o data cercul, il intreaba, atingindu-l pe un copil: „Vazutia-i cocosul meu ?" Copilul raspunde : „Vazut in plaiu, manca malaiu".

Acesta intreaba din nou: „Vazuta-i cocosul meu?" Copilul intrebat, aratind spre copilul din mijloc, raspunde : „Iiata-l aici!" „Cocosul din cinepa", din centrul cercului, iese din cerc si alearga in directie opusa. cand se intalnesc, acesta arata un copil din cerc si spune : „Acesta este cocosul minume in cinepa!" si ocupa un loc in cerc. Copilul aratat il urmareste pe urmaritor si jocul continua astfel.

BUNA ZIUA, VECINE !
Copiii sunt dispusi in formatie de cerc, cite doi, unul in fata celuilalt, cu fata spre cenitnu. Cei din interiorul cercului stau cu picioarele incrucisate si reprezinta „vecinii". Un copil ales de educatoare alearga prin exteriorul cercului, se opreste in spatele unei perechi, o atinge pe umar, apoi se -asaza in locul lor. Pereidhea oare a fosit atinsa, alearga prin exteriorul cercului, fiecare in directie opusa si cand se intalnesc se opresc fata in fata, isi dau mina si isi ureaza : „Buna ziua, vecine !" apoi continua alergarea pentru a ocupa locul din spatele „vecinului" ramas singur si jocul continua.

DESCHIDETI FERESTRELE
Copiii sunt asezati in cerc, tinindu-se de miini.
Educatoarea alege un copil, care la comanda ei porneste in alergare in interiorul cercului, atinge cu mina un coleg si aimiindoi alearga in afara cercului, inconj'u,riindu-l de 3 ori. A treia oara cel urmarit striga : Deschideti ferestrele !". In acest timp copiii ridica bratele sus pentru a-i permite intrarea in cerc. Daca reuseste, trece pe cerc alaturi de ceilalti, iar „urmaritorul" continua jocul, fiind in centrul cercului. Daca ,,urmaritorul" il atinge inainte de a intra in cerc cei doi inverseaza rolurile intre ei.


Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact