Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

pentru alergare si intarire - Pasararul, cursele, cucul, strangerea recoltei, stafeta pacii, stafeta olimpica

PASARARUL
Copiii sunt asezati pe doua siruri, cite doi. Un copii, „pasararul", este plasat in fata coloanei si striga : „Pasari, plecati!", „Husi!", batind din palme la cuvintul „Husi". Dupa aceste cuvinte ultima pereche alearga unul prin dreapta, celalalt prin stinga, cautind sa se reintilneasca inaintea coloanei. „Pasararul" incearca sa-l atinga pe unul dintre ei, inainte ca acestia sa se reintilneasca. Daca izbuteste, face pereche cu el si se asaza in capatul formatiei ; daca nu, cel ramas fara pereche alearga pe terenul de joc urmarit de toti copiii pentru a-l prinde. Daca acesta reuseste sa ajunga la capatul terenului, jooul continua in aceeasi formatie ; daca nu, copilul ramas fara pereche devine „pasararul".

CURSA PE NUMERE
Copiii sunt impartiti in doua echipe, egale ca numar. In cadrul fiecarei echipe, copiii sunt asezati pe perechi si stau dispusi pe siruri sezind incrucisat. Componentii ambelor echipe primesc numere de ordine, pe oare trebuie sa le retina (fig. 49).
La comanda educatoarei, de exemplu, 3, copiii cu numarul respectiv se ridica, alearga prin afara sirului, ocolesc o data echipa si revin la locuirile lor in pozitia din care au plecat. Acela care s-a asezat primul in pozitia initiala castiga un punct pentru echipa.
Jocul se termina dupa ce toti copiii au alergat.
Echipa care totalizeaza mai multe puncte este declarata cistigatoare.

CURSA PASARILOR
Copiii sunt impartiti in doua echipe, egale ca numar, asezate pe siruri, pe perechi si stau asezat incrucisat. Copiii dintr-o pereche primesc nume de pasare : rindunica, soim, vultur, pitigoi, cocos etc, pe care trebuie sa le retina.
La comanda educatoarei, de exemplu, „rin-dunica", perechea care poarta acest nume alearga prin afara sirului, ocolesc o data echipa si se intorc la locurile lor, in pozitia initiala. Acela care a luat primul pozitia initiala cistiga 1 punct pentru echipa sa. Jocul continua, educatoarea strigand pe rimd (sau re-petind) nume de pasari.
Echipa oare a realizat cele mai multe puncte este declarata castigatoare.

CUCUL
Copiii sunt dispusi in formatie de cerc. Educatoarea alege 3 dintre ei, care formeaza in mijlocul cercului mare unul mai mic si un alt copil pe care il ascunde in sala indeplineste rol de ,,cuc". Atit coipiii din cercul mare, cit si cei din cercul mic se deplaseaza spre dreapta cintind.
Dupa ultimul vers, cei 3 copii din mijlocul cercului pornesc in cautarea „cucului", fiecare in alta directie. „Cucul" poate sa scape de urmarire daca reuseste sa intre in mijlocul cercului mare, fara sa fie atins. Daca il gasesc si il ating cu rnina, este declarat prins si educatoarea il inlocuieste cu alt copil.

STRANGEREA RECOLTEI
Efectivul grupei este dispus in formatie de cerc, fiecare avind desenat in jurul picioarelor un oare. In centrul cercului mare se raspindesc pietricele, bucatele de hirtii sau de carton. La semnalul dat de educatoare, copiii alearga spre centru, iau cite o pietricica, o depun in cerculetul propriu, se duc din nou la centru, iau iar cite o pietricica s.a.m.d. pana ce le aduna pe toalte. Capiii nu au voie sa ia decat ciite o pietricica de fieoare data. Da sfarsit este declamat cistigator acela care a reusit sa adune mai multe pietricele.

STAFETA PACII

Pe o distanta de 40 m se traseaza mai multe culoare. Din 10 in 10 m de la linia de plecare sinit marcate trei linii ele schimb. Inapoia acestor linii se plaseaza cite un copil din echipa, fiecare echipa fiind formata din 4 copii.
Aceia care sunt inapoia liniei de plecare au in mina cite un stegulet de culori diferite ori fanioane ale organizatiilor de pionieri sau soimi.
La comanda de incepere a jocului, copiii de la linia de plecare alearga pana la linia de schimb unde predau urmatorilor copii steguletele. Acestia alearga la schimbul urmator caruia ii transmit steguletul, iar acestia predau stafeta educatoarei.
Echipa care a predat prima stafeta educatoarei este declarata cistigatoarea „Stafetei pacii".

STAFETA OLIMPICA
Copiii sunt impartiti in doua echipe, egale ca numar, asezate pe siruri, inapoia unei linii de plecare. In partea opusa a terenului de joc se fixeaza o platforma mare. Primii copii, o fetita si un baietel, tin in mina dreapta un betisor la capatul caruia sunt legate oiteva panglici rosii, care reprezinta „stafeta olimpica".
La comanda educatoarei incepe intrecerea. Copiii, pe rind, alearga pana la platforma, se urca pe ea, se intorc la echipa si transmit „stafeta olimpica" urmatorului copil. Ultimul alearga pana la platforma, se urca pe ea, si ramine acolo cu bratul oblic in sus, pana ce ajunge si perechea lui din cealalta echipa.

In timpul intrecerii, cei care asteapta sa le vina rindui isi incurajeaza partenerii strigand :

„Hai mai repede, nu sta Sa cistige grupa mea !"
Echipa care a pierdut inalta steagul grupei pe un catarg fixat pe terenul de joc, in cinstea echipei cistigatoare.


Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact