Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

pentru alergare si intarire - Jocuri de alergare, rapirea valului, ursul, vuplea, gainile, vrabiuta si pisica

RAPIREA VALULUI DE AUR
Jocul se desfasoara pe o suprafata de joc de forma dreptunghiulara, cu latura mare de 30 m si cea mica de 15 m. Copiii sunt impartiti in doua echipe egale ca numar, asezate pe cele doua laturi mari, numarati in continuare.

In mijlociul dreptunghiului este desenat un cerc, care reprezinta zona neutra, unde se infige o prajina pe care este asezat un voal galben.
Copiii care sunt aproape de voal, echipa lui „Fat-Fru-mos", sunt aparatorii, ceilalti, „rapitorii", echipa „Zmeilor".
Educatoarea numeste 2 copii, cite umul din fiecare echipa, care alearga spre voalul de aur, „Zmeul", pentru a-l rapi, iar „Fat-Frumos" pentru a-l apara. Daca „Fat-Frumos" il atinge pe „Zmeu" inainte de a fi rapit voalul sau inainte de a se intoarce in tabara sa, „Zmeul" este capturat si dus in tabara lui „Fat-Frumos", unde via actiona in apararea voalului. In timpul urmaririi „Fat-Frumos" nu are voie sa calce liniile laterale ale campului si sa patrunda in spatiul neutru. Cel oare nu respecta regulile de joc devine prizonierul echipei adverse. Daca voalul a fost rapit, la reinceperea jocului este asezat la loc, dar un Gotpil din tabara iui „Fat-F;rumois" cade prizonier la „Zmei". Joicul se termina dupa ce a fost facuta prizoniera o tabara intreaga sau dupa ce au fost prinsi prizonieri atitia cati s-au fixat dinainte de catre educatoare.

URSUL NARAVAS
Copiii sunt dispusi in formatie de cerc, tinindu-se de maini. In interiorul cercului se deseneaza „vizuina ursului", in care se plaseaza un copil, care sta ghemuit, „ursul". Acesta are in fata un saculet care reprezinta hrana lui. Alt copil, „provocatorul", sta in fata vizuinii.
La semnalul de incepere a jocului dat de educatoare, „provocatorul" ia saculetul si alearga prin afara cercului, cu saculetul in mina, iar „ursul" incearca sa-l prinda. Daca cel urmarit este prins, atonei acesta ramane in locul „ursului". Jocul se repeta astfel in continuare, cu conditia ca jucatorul care il provoaca pe „urs" sa intre numai pe portita „vizuinii".

CINE ESTE VULPEA ?
Toti copiii sunt asezati in formatie de cerc si reprezinta „puisorii". Ei isi acopera ochii cu mainile pentru a nu vedea pe cine desemneaza educatoarea in rolul de „vulpe". Dupa ce a fost ales, educatoarea da semnalul de incepere a jocului, iar copiii isi iau mainile de la ochi si intreaba in cor, de 3 ori: „Cine este vulpea?" Dupa ce intrebarea a fost rostita a treia oara, „vulpea" se repede sa prinda „puisorii", iar ei, pentru a scapa, trebuie sa alerge la unul din peretii camerei sa-l atinga. Dupa prinderea catorva „puisori", educatoarea reface cercul si jocul continua, alegimd alta „vulpe".

GAINILE ÎN GRADINA DE ZARZAVAT

Pentru desfasurarea jocului mai intai se delimiteaza terenul cu doua bete infipte in pamant, legate intre ele cu o sfoara, reprezentand o „gradina de zarzavat" imprejmuita cu gard. In directia opusa se marcheaza un spatiu, „casa paznicului", in care sta „paznicul" (educatoarea). Copiii stau in spatiul nemarcat si reprezinta „gainile". Acestea, conduse de una din ele, incearca sa treaca pe sub gard, unele reusesc, altele nu. Cele care reusesc sunt alungate de paznic care, batand din palme, striga : „Us, Uis ! Vin acus !" Cand aud aceste cuvinte, „gainile" care au intrat in gradina trebuie sa treaca pe sub sfoara, fara sa o atinga. Copiii care o ating sunt adusi in „casa paznicului" si jocul continua prin schimbarea rolurilor.

VRABIUTELE Sl PISICA
Copiii sunt raspanditi in toata sala si reprezinta „vrabiutele". Toti au pe cap o funda pe care este fixat un cioc de carton. Educatoarea alege un copil care reprezinta „pisicuta", pe care o asaza in mijlocul salii, intr-iun cerc mare desenat cu creta, acesta fiind „acoperisul casei". „Pisica" se preface ca doarme. „Vrabiutele" vin pe „acoperis" (adica in cerc) si siar (zboara in cerc) in jurul „'pisicutei". Deodata aceasta se scoala si alearga sa prinda „vrabiutele", iar acestea zboara de pe „acoperis". Copiii atinsi inainte de a iesi din cerc parasesc jocul.
Jocul continua pana ce „pisicuta" prinde mai mult de jumatate din numarul „vrabiutelor", apoi educatoarea alege un alt copil pentru rolul de „pisica".


Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact