Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

pentru alergare si intarire - Jocuri de alergare poarta, floare de soare, pasarea maiastra, ce tabara alegi, indemanaticul

POARTA
Copiii sunt dispusi in formatie pe un sir. Educatoarea alege 2 care stau fata in fata, la o anumita distanta de ceilalti, tinindu-se de miini cu bratele ridicate, ei formeaza o „poarta".
La comanda educatoarei, sirul trece pe sub poarta, iar aceasta se lasa in jos pentru a face din ultimii copii prizonieri. Acestia din urma trebuie sa treaca insa foarte repede, incercand sa se fereasca de prizonierat. La intoarcere, trecerea pe sub poarta se face in sens invers. Daca poarta izbuteste sa prinda 2 dintre copii, acestia formeaza o alta „poarta" la o distanta de citiva metri, pe sub care trebuie sa treaca sirul.
Jocul se desfasoara astfel pana ce toti jucatorii au devenit „porti".

FLOARE DE SOARE (VARIANTA)
Jocul se desfasoara ca eel anterior, cu deosebirea ca cel care se afla in capul sirului poarta numele : „Floare de soare". Ea este intrebata : „Floare de soare, floare de soare, mi se pare ca e mai mult la tine si mai putin la mine". Raspunsul este : „Hai sa alegem de asta data fata cea mai ochioasa". Cealalta raspunde : „Mie-mi place pe cea de dincoace, ca-i cu geana trasa ca o jupineasa" si jocul continua cu cel descris anterior.


PASAREA MAIASTRA
Copiii sunt dispusi pe un sir, tiinindu-se de mina. Educatoarea alege 2 copii pe care ii asaza fata in fata, tinindu-se de miini, cu bratele sus, formind un pod, la o anumita distanta de sir. Fiecare primeste cite un nume.
Conducatorul sirului sta inaintea portii si poarta un dialog :

— Ce-ai mancat ?

— Pita cu cas.
— Ce-ai baut ?

— Vin rosu.
— Iesind afara din casa ce-ai vazut ?

— Luna si stelele.
cand ai intrat in casa, ce-ai vazut ?

— Cerul si pamintul.
— Da-mi si mie o pasare de-a ta, sa zbor cu ea spre luna si spre stele.
— Ia-o pe ultima pasare daca o prinzi, altfel ea ramine la noi pe pamint.
Prinzatorul alearga dupa „pasarea" respectiva in jurul sirului. Daca reuseste sa o prinda inainte de a ajunge la locul ei, se schimba rolurile intre cei doi, daca aceasta trece pe sub „poarta" este intrebata ce vrea sa fie. Dupa ce raspunde, trece in spatele copilului al carui nume l-a ales. La incheierea jocului, sirurile se aliniaza fata in fata, executind o tractiune de brate. Echipa care reuseste s-o deplaseze pe cealalta peste linia trasata intre ele este declarata invingatoare.

CE TABARA ALEGI ?
Pe terenul de joc se delimiteaza doua terenuri pe oare se infig doua steaguri de diferite culori. Steagurile apartin unor voievozi ale caror nume sunt alese dintre cele cunoscute din legende sau din lectiile de istorie (Dragos Voda si Negru Voda).
Copiii sunt dispusi pe un sir, tinindu-se de miini. La o anumita distanta sunt plasati 2 copii care stau fata in fata, tinindu-se de miini, cu bratele sus, formind un arc ; educatoarea le da cate un nume. Sirul de copii trece pe sub arc si cinta :

„Treaca, treaca cine-o trece Cel din urma sa se plece !"
Ultimul copil este oprit sub arc si intrebat in tabara carui voievod vrea sa fie ostean, de exemplu, in tabara lui Dragos Voda, a lui Negru Voda, Stefan cel Mare, Minai Viteazul etc. Dupa ce acesta opteaza pentru unul, trece in terenul voievodului respectiv.
Dupa ce toti copiii au fost grupati in doua echipe, executa o tractiune pentru stabilirea castigatoarei.
Echipa care reuseste s-o deplaseze pe cealalta peste linia trasata pe sol, intre ele, este declarata invingatoare.

PLASA Sl PESTISORII

Copiii sunt asezati intr-un spatiu limitat si reprezinta „pestisorii". Alti 2 copii joaca rodul de „pescari". Acestia, tinindu-se de mina, alearga dupa „pestisori", cautind sa inconjure unul sau mai multi. Fiecare „pestisor" prins devine pescar.
Jocul continua, formindu-se mai multe grupe de cite 2 pescari, pana ce toti „pestisorii" au fost prinsi.

CINE ESTE MAI indemanaTIC ?
Grupa este impartita in doua echipe, egale ca numar, asezate fata in fata, la o distanta de cel putin 10 m. Inaintea fiecarei echipe se traseaza cite o linie de plecare. Toti componentii unei echipe primesc nume de pasari sau animale, in functie de jucariile de care dispune grupa. Aceleasi nume le poarta si copiii din echipa a doua. La mijlocul distantei dintre cele doua echipe se plaseaza doua scaunele. Pe unul educatoarea va pune mai multe jucarii, ca : un ursulet, o pisica, un ciine, o papusa, un iepure, o gaina, un lup, o gisca etc, iar pe celalalt va aseza jucaria al carei nume urmeaza sa-l strige.
La comanda de incepere a jocului, educatoarea ia una dintre jucari, de exemplu ursuletul, ii striga numele si o asaza pe al doilea scaunel. Copiii din ambele echipe, care au primit numele de ursulet, alearga sa ia jucaria. Cel oare ajunge primul o ia si incearca sa o dea la echipa sa si sa o aseze pe linia de plecare, iar componentii celeilalte echipe incearca sa-l prinda. In cazul in oare ursuletul a fost asezat pe linia de plecare, educatoarea va pune pe scaunel alta jucarie si jocul continua pana ce se striga numele tuturor jucariilor care se afla pe scaunel. Atunci cand jucaria nu a putut fi asezata pe linia de plecare, jucaria si copiii care ii poarta numele sunt scosi din joc.
Castiga echipa care la sfarsit are cel mai mare numar de copii ramasi in joc.

indemanaTICUL
Copiii sunt asezati pe perechi, iar in fata lor se afla cite um cos de hirtii, rasturnat cu gura in jos, pe oare se plaseaza o minge. Copiii, cite 2, se invart in jurul casului. La comanda educatoarei: ,,Ia!" sau „Prinde!", amindoi se reped sa ia mingea. Jocul se repeta de un numar de ori impar si se reia de mai multe ori. Castiga acela care a acumulat mai multe puncte.

COPIII indemanaTIC1
Colectivul este dispus in formatie de cerc, cu fata spre centru. Inaintea fiecaruia se deseneaza un ceireulet in care se plaseaza o minge (o coarda, un saculet, o panglica, un cerc mic). In mijlocul cercului mare se afla un copil care da comanda de incepere a jocului, apoi alearga prin fata celorlalti, cautand sa ia un obiect. Daca incercarea reuseste se schimba rolurile intre cei 2 copii; dar daca, inainte de a-l ridica, a fost apucat de posesor, jocul continua in aceeasi formatie, pana cand copilul din cerc intra in posesia unui obiect. In caz ca nu reuseste, dupa mai multe incercari, educatoarea poate sa-l schimbe cu un altul, mai indemanatic. (Mentionam ca copiii de pe cerc nu-si pot apara obiectul lor decat atunci cand se apropie de ei cel din mijlocul cercului.)


Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact