Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

pentru alergare si intarire - Jocuri de alergare, dulaul, vanatorul si iepurasii, randunica

COTOIUL
Copiii sunt raspinditi pe terenul de joc. Unul dintre acestia loveste un coleg pe umar, zicand : „Cotoiul", apoi alearga. Copilul care a fast lovit se ia dupa el pentru al prinde. In timp ce alearga restul copiilor pot sa-i taie calea pentru a impiedica urmarirea, fara sa foloseasca miinile sau sa puna piedica.
Jocul continua atit cit considera educatoarea, dupa ce au schimbat intre ei rolurile cel putin jumatate din efectivul grupei.

DULAUL
Pe terenul de joc se traseaza doua linii paralele, la 10—15 m una de cealalta. Pe acest spatiu e stapin „dulaul". Copiii, impartiti in doua echipe egale ca numar, sunt asezati la capetele opuse ale .acestui spatiu. La semnalul educatoarei de incepere a jocului, ei vor incerca sa treaca unii in locul celorlalti, trecind prin spatiul „dulaului" fara sa fie atinsi de acesta.
Cei care se afla in pericol in spatiul „dulaului", daca reusesc sa se ghemuiasca, inainte de a fi atinsi, scapa. „Dulaul" nu are voie sa stea langa cel ghemuit, el trebuie sa urmareasca alt copil.
Acela care a fost prins schimba rolul cu „dulaul".

VANATORUL
Copiii sunt dispusi in formatie de cerc, tinindu-se de miini, si reprezinta „vinatul" (lupi, vulpi, ursi, cerbi etc). Intr-o parte a terenului se trage o linie care marcheaza inceputul padurii, iar in alt loc, mai departat, se traseaza „cercul vinatorului". Un copil cu o pusca in mina primeste rolul de „vinator".
La comanda de incepere a jocului, copiii se invirtesc in cerc cintind (fig. 26).
Dupa ultimul vers, isi dau drumul la miini si alearga in padure ca sa nu fie prinsi de „vinator" care ii urmareste. Acela oare este prins de „vinator", inainte de a trece linia care marcheaza marginea padurii, se considera „vinat" si este dus in cercul acestuia. Jocul continua in acelasi fel, insa cu schimbarea rolurilor intre cei doi („vinat" si ,,vi-nator").

VANATORUL Sl IEPURASII
Copiii simt asezati in formatie de cerc, tinindu-se de maini. Ei reprezinta „iepurasii". Intr-un colt al terenului de joc se marcheaza „padurea", spre care vor alerga sa se salveze „iepurasii", iar in coltul opus se limiteaza un ailt spatiu care reprezinta „casa vanatorului". La comanda educatoarei de incepere a jocului, „iepurasii" se deplaseaza pe circumferinta cercului cu sarituri, recitind :

Eu sunt iepurasul Tup, in padure sar, tup, tup ! Am picioare lungi de tot, Lungi urechi, mustati la bot. Tup, tup, tup! Coada n-am si-s iurios Tup, tup, tup!
„Vanatorul" indreapta pusca spre un iepuras si striga : „Poc, poc, l-am nimerit pe Florinei!" (sau alt nume pe care il are copilul respectiv). Acesta trebuie sa ramana pe loc. „Vinaitorul" il ia cu el si-l duce la casa lui, apoi jocul continua.

RANDUNICA
Pe terenul de joc, de forma unui dreptunghi, se traseaza de-a lungul lui un culoar lat de 1 m. In interiorul acestui culoar se plaseaza un copil care este legat la ochi si sta cu picioarele departate. El reprezinta „Rimidutnioa".
Toti ceilalti copii sunt asezati an formatie de sir in spatele „rindunicii" si fiecare arunca un obiect — batista sau esarfa colorate diferit, printre picioarele ei, spre stanga sau spre dreapta, dar totdeauna inainte pe culoar.
Dupa aceea „randunica" se ghemuieste si incepe sa sara inainte, deviind cate putin, cand la dreapta cand la stanga, pentru a atinge unul din obiectele aruncate pe care il ridica.

In timp ce inainteaza „randunica", copiii ridica obiectele aruncate (batistele, esarfele) pe care aceasta nu le poate atinge. „Randunica" daca pune mana pe un obiect (batista) copilul caruia ii apartine porneste in alergare catre un loc
dinainte stabilit. Ceilalti, care si-au luat obiectele aruncate (batistele), il urmaresc si-l lovesc cu ele pe spate, pana ce acesta ajunge la destinatie.

El devine „rindunica" si jocul continua.

MIEZUL NOPTII
Pe terenul de joc se deseneaza un cerc care reprezinta .„cotetul". In interiorul acestuia stau toti copiii, ei reprezinta „puii". Un copil primioste rolul de „closca". In pairtea opusa „cotetului" se delimiteaza „vizuina vulpii". „Closca" ii duce pe „puisori" in formatie de sir in fata „vizuinii vulpii" si o intreaba: ,,Ce ora este coana vulpe?" Daca „vulpea" raspunde ca este miezul noptii, toti „puii" alearga spre „cotet" ca sa se ascunda. Cel prins inainte de a intra in „cotet" este scos din joc. Daca „vulpea" numeste alta ora decat miezul noptii, „puii" scapa. „Closca" ii lasa sa se joace un moment, apoi se reintorc cu totii la „vulpe" si o reintreaba cit e ceasul.
Dupa ce „vulpea" a prins majoritatea „puilor", educatoarea alege un alt copil care sa indeplineasca rolul de „vulpe".

FLORILE Sl FLUTURASII
Copiii sunt impartiti in doua echipe, egale ca numar : o echipa are rol de „fluturasi" si cealalta de „flori". „Florile" sunt raspindite pe tot terenul de joc si stau in pozitia asezat cu cite o floricica in mina (din hintie, material plastic). „Flu-turasii" pot sa aiba prinse in spate aripi din carton, viu si variat colorate, si stau in picioare la spatele „florilor".
La comanda data de educatoare : „Fluturasi, zburati si va bucurati I", acestia alearga pe teren cu bratele intinse lateral imitind zborul fluturilor. La urmatoarea comanda : „Fluturasi, florile va asteapta!", ei alearga si se asaza la spatele „florilor".
Dupa citeva repetari, copiii isi schimba mofturile si jocul continua.

COPILUL Sl FLUTURELE
Copiii sunt asezati in formatie de cerc, avind cite un betisor lung de cea 40 cm. Betisoarele sunt repartizate alternativ, unul impodobit cu flori sau panglici si altul neimpodobit.
Se aleg 2 copii care vor indeplini unul rolul de copil si altul de „fluture".
La comanda educatoarei, copilul alearga dupa „fluture", respectand urmatoarele reguli :

a) copilul nu are voie sa prinda „fluturele" decat atunci cand ambii se gasesc de aceeasi parte a cercului, in interior sau in exterior ;
b) ca sa iasa din cerc, copilul are voie sa treaca numai pe sub betisoarele neimpodobite, iar ca sa intre in cerc, trebuie sa treaca numai pe sub cele impodobite.
Daca „fluturele" a fost prins, ambii sunt inlocuiti cu perechea sub al carui betisor au trecut. Ei mai port fi inlocuiti daca au incalcat regulile jocului.


Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact