Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

pentru alergare si intarire - Cursa cu fluieraturi, ceasornicul, stafeta piticior, culesul cartofilor, hai sa construim, veveritele

CURSA CU FLUIERATURI
Efectivul grupei este impartit in doua echipe, egale ca numar, asezate pe siruri, inapoia liniei de plecare. In partea opusa a terenului de joc se marcheaza doua semne de sosire (cite unul pentru fiecare echipa).
La comanda educatoarei, primii alearga spre semnele din fata pe oare trebuie sa le ocoleasca. In timp ce alearga, educatoarea fluiera. La auzul fluierului ei se intorc 360° pe loc, apoi continua alergarea, ocolesc semnul, se intorc la echipele lor s.a.m.d.
Educatoarea poate fluiera de mai multe ori sau niciodata pe parcursul alergarii.

CEASORNICUL
Grupa este impartita in trei echipe, egale ca numar, asezate in formatie de careu. Pe o latura sta educatoarea, care conduce desfasurarea jocului, iar pe celelalte 3 cite o echipa, in linie, cu fata spre interior. In mijlocul careului sunt marcate cadranele a 3 ceasornice, pe care sunt indicate prin cifre orele. Pe cadrane, la ora 12, se asaza doua vergele (bastoane), care reprezinta limitele ceasornicelor. La inceperea jocului, educatoarea cere copiilor sa indice o anumita ora. Primii din fiecare echipa alearga la cadran, schimba -aratatoarele la ora indicata de educatoare, se intorc la locul lor in pas alergator si ii bat pe umar pe urmatorii,- acestia ¦corecteaza ora, in caz ca cel dinainte a gresit sau indica o noua ora ceruta de educatoare. Greselile se corecteaza ime-¦diat cu atentionarea celui ce le-a comis.
Este declarata cistigatoare echipa care indica cel mai «corect orele cerute de educatoare si a terminat mai repede.

STAFETA PICTORILOR
Copiii sunt organizati ca in jocul anterior.

In fata fiecarei echipe se plaseaza cite o tabla de scris, iar pe linia de plecare se pun mai multe bucati de creta, diferit colorate.

Inainte de inceperea jocului, educatoarea hotaraste ce anume trebuie sa deseneze copiii pe tabla si ce element din desen trebuie sa execute fiecare dintre ei. De exemplu, se stabileste desenarea unei case. La comanda de incepere, primii din fiecare echipa iau cite o bucata de creta, alearga la tabla si deseneaza un singur element al casei, un perete, apoi alearga la coada sirurilor proprii; pornesc urmatorii s.a.m.d. pana ce se termina desenul respectiv (peretii, acoperisul, ferestrele, usile, cosul, pragul de la intrare, gardul, florile din curte etc).
Este declarata cistigatoare echipa care a terminat prima, care a desenat cel mai corect si a colorat mai bine.

CULESUL Sl PLANTATUL CARTOFILOR
Colectivul este impartit in doua echipe, egale ca numar, asezate pe siruri, inapoia liniei de plecare. Pe aceasta sunt pusi cite 3 cartofi pentru fiecare echipa care trebuie sa fie „culesi" si „plantati" de copii. Inaintea fiecarei echipe la distante egale, se deseneaza cite 3 cercuri.
La comanda educatoarei, primii din fiecare echipa alearga, iau un cartof si il asaza in primul cerc, il „planteaza", apoi se intorc, iau al doilea cartof si il asaza in al doilea cerc, revin si foc acelasi lucru si cu al treilea cartof. Dupa ce au „plantat" cartofii, se intorc in alergare, ii ating pe urmatorii, iar ei trec la coada sirurilor. Urmatorii au sarcina sa culeaga cartofii in aceeasi ordine si sa-i aseze pe linia de plecare. Jocul continua pana alearga toti copiii. Este declarata cistigatoare echipa care a cules si a plantat mai repede cartofii.

BANDA RULANTA

Copiii sunt dispusi i.n formatie de semicerc, la un pas distanta intre ei. La capatul din dreapta al semicercului se asaza un numar mai mare de cuburi (sau alte obiecte). Jocul incepe la comainda educatoarei. Primul din dreapta ia un cub si-l da celui de langa el, iar acesta il transmite mai departe, pana ce ajunge la ultimul, oare asaza cubul jos si asa se transmit, pe rind, toate cuburile.
Trecerea cuburilor din mina in mina se face cit mai repede si fara intreruperi.
Dupa ce toate cuburile au fost trecute dintr-o parte in cealalta, jocul se poate repeta, cu schimbarea copiilor din cele doua capete ale semicercului.

HAI SA CONSTRUIM
Copiii sunt impartiti in trei echipe, egale oa numar, asezate in linie pe trei laturi ale unui careu, a patra fiind ocupata de educatoare care supravegheaza desfasurarea jocului.

Inaintea fiecarei echipe, la citiva metri, se traseaza cite o linie. La mijlocul fiecarei linii se asaza mai multe cuburi (numarul lor trebuie sa fie cel putin egal cu cel al copiilor) (fig. 65).
La comanda educatoarei, „Hai sa construim!", primii din fiecare echipa alearga la gramada de cuburi, iau cite unu si alearga spre locul indicat si marcat inainte de inceperea jocului de catre educatoare pentru fiecare echipa, lasa cubul acolo si se intorc tot in alergare, ii lovesc pe urmatorii si trec la coada sirurilor. Urmatorii executa aceleasi actiuni.
Copiii au obligatia sa aseze cuburile in asa fel, incit sa construiasca un zid.
sunt declarati buni constructori componentii echipei care a terminat prima si cel mai corect construirea zidului.

VEVERITELE
Toti copiii sant asezati in formatie de cerc. In jurul picioarelor fiecare isi deseneaza pe sol un cerc mic care reprezinta „cuibul veveritei". In mijlocul cercului mare se deseneaza un cerc cu raza de 30 cm in care se pun multe nuci.
La comanda educatoarei de incepere a jocului, „veveritele" alearga spre nuci, iau cite una si se intorc repede sa o depuna in „cuiburile" lor s.a.m.d. Inainte de inceperea jocului, educatoarea fixeaza si timpul in care „veveritele" trebuie sa care nucile in „cuiburile" lor. cand educatoarea striga „Veveritele la cuibiuiri!" copiii isi reiau locuirile si se numara nucile. sunt declarate castigatoare „veveritele" care au cele mai multe nuci in „cuiburile" lor.


Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact