Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

jocuri si activitati recreative pentru copii de pana la 6 ani - >COPILUL DE LA 5 LA 6 ANI


Spre cinci ani, copilul intra din nou intr-o faza mai echilibrata si mai stabila, mai ales din punct de vedere emotional. Exigentele sale permanente au tendinta sa se diminueze. Nu numai ca devine competent intr-o multime de domenii, ci isi si ofera cu placere ajutorul si coopereaza bucuros la diferitele sarcini. Este un copil foarte placut, caruia i se pot deja incredinta mici responsabilitati; serios, face mult mai putine prostioare, se gandeste inainte de a actiona si doreste sa faca totul bine. Este deja momentul sa-i acordati cateva privilegii specifice varstei: va fi foarte incantat. Amator de umor si de glume, dar si foarte afectuos, isi iubeste parintii, educatoarea, prietenii si animalele.
Cu o mare dezinvoltura in miscari si cu o coordonare mai buna, copilul de cinci ani dispune si de un echilibru imbunatatit (sare intr-un picior sau cu picioarele lipite). Acestea ii permit accesul la noi exercitii fizice pe care le face cu placere: mersul pe bicicleta, skate-ul, schiul, balansatul, acrobatia, jocurile cu mingea, inotul etc. Pentru aproape toti copiii, o mana este predominanta fata de cealalta si aceasta este preferata pentru toate activitatile de finete. Pentru ca ii place sa construiasca si sa strice, copilul petrece timp indelungat cu jocuri de constructie sau facand castele de nisip. Dar ii mai plac tamplaria, broderia, gatitul, toate aceste activitati ale celor "mari" si doreste sa fie initiat. Sa participe la activitatile adultilor este ceea ce-si doreste mai mult decat orice.

Copilul care are o motivatie este, in cursul celui de-al saselea an al sau, foarte performant pe plan intelectual. Nu din intamplare aceasta varsta corespunde cu inceperea scolii elementare si cu inceputul sistemului fundamental de invatare.
Din punctul de vedere al limbajului, copilului ii face placere sa fie vorbaret. Ii place sa povesteasca si o face corect. Se simte deja, in expunerile sale, ca face mai bine distinctie intre real si imaginar. Vocabularul sau este format din aproximativ doua mii de cuvinte. Vorbeste in mod fluent, fara sa-si caute cuvintele, cu o gramatica corecta si o buna pronuntie. Incepe sa stapaneasca bine conjugarea verbelor. Notiunile legate de cantitate incep sa-si faca aparitia: jumatate, inca putin, nu atat etc.

Copilul nu progreseaza numai din punctul de vedere al oralitatii: il intereseaza scrisul. Este atras de cuvinte, cifre si carti. Isi distreaza publicul, prefacandu-se ca citeste o carticica a carei poveste a retinut-o. Acest comportament indica faptul ca este timpul sa-i alimentati curiozitatea si sa raspundeti la setea sa de cunoastere. Cand copilul doreste si este pregatit pentru a invata ceva nou, acest proces se desfasoara cel mai adesea cu usurinta.
Multi dintre copiii de cinci ani reusesc destul de greu sa se concentreze. Isi schimba tot timpul pozitia, neputand sa stea imobili mai mult de zece minute, si trec rapid de la o activitate la alta. Unele jocuri ii pot ajuta in aceasta directie. In schimb, spiritul logic face progrese mari. Copilul stie care este stanga si care este dreapta. Isi face timp ca sa ceara informatii, pune intrebari cu buna stiinta si reflecteaza mult. Pornind de la ceea ce constata sau invata, generalizeaza informatiile, apoi elaboreaza legi care il ajuta sa dea un sens lumii care il inconjoara. Practic, el defineste obiectele prin intrebuintarea acestora.

Copilul numara mult mai bine si ii place tare mult acest lucru. Numara fara incetare, din placerea pe care i-o provoaca faptul de a face cifrele sa defileze. Ziua in care, cu ajutorul adultului, ajunge pana la o suta, este o mare victorie. Ii place sa-si numere degetele, masinile pe care le intalneste, oamenii din casa. Stie mai bine sa numere obiecte de acelasi fel, dar Ti este inca greu sa numere folosind aratatorul si o ia de mai multe ori de la capat.
Obiectele prevazute cu tastatura si ecran, cum este calculatorul, ii pasioneaza pe copii si adesea, in aceasta perioada, sunt de un mare ajutor pedagogic. Exista pe piata jocuri electronice foarte bine concepute pentru copii. Ar fi pacat ca acei copii ai caror, parinti dispun acasa de un calculator electronic sa nu-l poata folosi inca de pe acum. Logica, lectura, jocul mintal, calculul pot fi stimulate de acesta.
In sfarsit, copilul care se apropie de sase ani se localizeaza mai bine in timp. El intelege ce inseamna ieri sau maine si cunoaste unele zile ale saptamanii si unele luni ale anului. Il intereseaza calendarul si ar fi bine sa atarnati unul la indemana lui ca sa-i atrageti mai usor atentia. Il intereseaza orele si cunoaste care sunt orele cele mai interesante ale zilei: este timpul sa-i aratati, la pendula, cum sunt pozitionate limbile la ora pranzului, la ora la care se trezeste, la ora la care se culca etc.

Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact