Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

Donald - ratoiul cele mai alese desene animate






Donald - ratoiul - desene animate - planse de colorat


In 9 iunie 1934, ratoiul Donald apare pentru prima oara in filmul Gainusa cea inteleapta, o animatie de scurt metraj produsa de Walt Disney. Donald, impreuna cu Mickey Mouse (care a aparut pentru prima oara in 1928), urma sa devina unul dintre cele mai iubite personaje ale lui Disney. Popularitatea lui Donald a dus la aparitia altor personaje din familia Duck, dintre care ii amintim pe Daisy Duck, unchiul Scrooge, si nepotii Huey, Dewey si Louey.

Walt Disney, creatorul lui Donald, s-a nascut la o ferma din Missouri si inca de timpuriu a fost interesat de arta. La doar sapte ani, si-a vandut primele schite vecinilor sai. In timpul liceului, s-a inscris la Institutul de Arta din Kansas City, participand la cursuri serale. La 16 ani, in timpul primului razboi mondial, Disney a strabatut Oceanul alaturi de Crucea Rosie si a condus o ambulanta decorata cu personaje de desene animate.

Intorcandu-se in Kansas City, Disney a lucrat ca desenator pentru campanii publicitare.



Impreuna cu fratele sau mai mare Roy, a intemeiat compania Laugh-O-Gram, insa aceasta a dat faliment, iar la inceputul anilor 20, cei doi frati au plecat la Hollywood cu 40 de dolari in buzunar. Odata ajunsi in California, fratii au construit un mic studio in garajul unchiului lor, fondand o companie in spatele unei agentii imobiliare din Hollywood.
Disney a inceput sa faca o serie de scurt-metraje animate, denumita Alice in tara desenului animat, creand numeroase personaje memorabile. In 1928, Mickey Mouse a aparut in doua filme mute ale lui Disney, urmate de Steamboat Willie (1928), primul desen animat sincronizat integral facut vreodata. Vocea pitigaiata a lui Mickey era chiar a lui Disney. Apoi, compania lui Disney a lansat seria de desene animate cu sonor, Simfonia traznita. Un episod al seriei, Cei trei purcelusi (1934) a devenit cel mai popular desen animat facut pana atunci. Compania Disney a inceput sa dezvolte tehnologii de animatie din ce in ce mai sofisticate.

Compania a lansat in 1937 primul film animat de lung metraj, Alba ca zapada si cei sapte pitici. Filmul a incasat 8 milioane de dolari, acesta fiind un succes incredibil in timpul recesiunii. In timpul celui de-al doilea razboi mondial, Disney a destinat majoritatea resurselor companiei sale productiei de filme propagandiste pentru armata americana. In 1965, a proiectat Prototipul Experimental al Comunitatii de Maine, care a inspirat ulterior centrul omonim din Orlando, Florida. El a contribuit de asemenea la formarea Institutului de Arte din California, in 1961. De-a lungul carierei de patru decenii a lui Disney, a castigat peste 1.000 de premii si distinctii in toata lumea, inclusiv 48 de premii Oscar si sapte premii Emmy. Universitatea Harvard, Yale, Universitatea din California de Sud si UCLA i-au acordat distinctia de doctor honoris causa. A primit de asemenea Medalia prezidentiala pentru libertate, decoratiile franceze Legiunea de Onoare si Officer d'Academie, Ordinul coroanei thailandeze, Ordinul Crucii sudice in Brazilia, Ordinul vulturului aztec in Mexic si premiul pentru cel mai bun showman al lumii, din partea Asociatiei nationale a patronilor de teatre. Pe langa filmele sale, legenda lui dainuie prin intermediul parcurilor de distractii Disneyland, Walt Disney World si a Centrului EPCOT. Walt Disney a murit in 1966.

Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact