Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

curiozitati din sport - Cand au avut loc primele olimpiade?

Primele olimpiade s-au desfasurat in 776 i.C, cu ocazia sarbatorilor panelenice care se celebrau in orasul grec Olimpia. De atunci, jocurile s-au tinut odata la 4 ani pana in 393 d.C, an in care imparatul roman Teodosius le-a suspendat. La primele Olimpiade participau numai barbatii, care isi masurau puterile in competitii de cursa.

Mai tarziu s-au adaugat discipline noi cum ar fi: pentatlonul, aruncarea discului, aruncarea sulitei, saltul in lungime, lupta, boxul si cursa cu care. Dupa cincisprezece secole de intrerupere, olimpiadele au fost reluate datorita diplomatului francez Pierre De Coubertin, care a facut in asa fel incat acestea sa fie aprobate in cadrul Congresului International al Organizatiilor Sportive desfasurat la Paris in 1894.

Astfel, in 6 aprilie 1896, s-a tinut la Atena prima Olimpiada moderna, la care au participat 285 de atleti din 13 tari. Disciplinele din program erau douasprezece: scrima, gimnastica, tir, lupte, inot, atletism, ciclism, calarie, vela, greutati, tenis si canotaj.

Stiati ca, odata, Olimpiadele erau utile si la masurarea timpului?
Olimpiadele se foloseau ca si punct de referinta cronologic in secolul al V-lea Î.C, cand a fost redata pentru prima oara o lista a campionilor olimpici, elaborata de filozoful grec Ippia di Elide. Folosirea olimpiadelor ca si baza pentru masurarea timpului a fost divulgata de matematicianul si geograful grec Eratostene. Reducerea unei date olimpice la o data conforma cu sistemul nostru cronologic este simpla. Trebuia sa inmultim numarul Olimpiadelor la 4 si sa scadem numarul obtinut din 780. De exemplu, anul corespunzator cu a 83-a Olimpiada este 448 Î.C: 780-(83 x 4) = 448. Numararea in sistemul olimpiadelor a fost foarte raspandita in era elenistica tarzie si cea romana.


Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact