Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

curiozitati despre om - Cine a descoperit ca microbii provoaca boli?

Louis Pasteur (1822-l895), chimist francez, a fost primul om de stiinta care a inteles, cu ajutorul observatiilor facute la microscop, ca bolile infectioase apar si se dezvolta din cauza microbilor.

El a demonstrat prin studiile sale ca germenii nu apar spontan din nimic, ci sunt deja prezenti in aer, care-i imbolnavesc pe cei mai slabi sau pe cei mai neglijenti fata de igiena. Pasteur a inteles ca sterilizarea si curatenia provoaca moartea germenilor.

A inventat si i-a dat numele procesului de pasteurizare, utilizat pentru a conserva toate lichidele supuse fermentarii (vin, bere, lapte). Acestea din urma sunt incalzite pana la temperatura de 100°C si mentinute pentru cateva minute la aceasta temperatura. In acest fel se distrug microbii daunatori, fara a altera caracteristicile organolectice, adica acele calitati care se refera la aroma, miros si culoare a lichidului.

Printre altele, Pasteur a descoperit si vaccinul impotriva holerei gainilor si a antraxului Dar descoperirea sa cea mai importanta a fost vaccinul impotriva turbarii, o boala care se transmite prin muscatura primita de la un animal. In acei ani, turbarea a cauzat pierderea multor vieti omenesti, fapt pentru care vaccinul antirabic a fost considerat un medicament cu puteri miraculoase.


Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact