Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

curiozitati din natura - Stiati ca? - LUMEA NEZARITA A PLANTELOR

Mult mai cuprinzatoare decat lumea vie vizibila este lumea invizibila a microorganismelor raspandite pretutindeni, descoperite cu ajutorul microscopului si care au fost asezate de oamenii de stiinta fie in randul animalelor, fie in randul plantelor.
Microorganismele vegetale se impart in trei categorii: bacterii, alge si ciuperci microscopice.

Bacteriile sunt inzestrate cu o structura celulara simpla, sunt lipsite de un nucleu bine definit si prezinta o mare varietate de forme.


Cand bacteriile sunt sferice se numesc coci, de unde denumirea microbilor cunoscuti: streptococi, stafilococi, gonacoci, mc-ningococi, pneumococi ele. Cand bacteriile au o iorma alungita de bastoane se numesc bacili. Uneori bastonaselc (cu diferite grosimi si forme) sunt inconjurate de niste ticne subtiri numite cili, care le servesc la miscare ca niste vasle. Cu ajutorul acestor cili bacteriile realizeaza o miscare tic deplasare superioara omului, ghepardului sau randunicii, tinand seama de proportiile lor minuscule. Astfel, pentru a tine pasul cu o bacterie in deplasare, un om ar trebui sa a-lerge cu 72 km/ora, ghepardul cu 190 km/h si randunica cu cea 400 km/h.
Formele curbate seamana cu o virgula sau spirala, purtand numele, in primul caz, de vibrioni, si in cel de al doilea, de spiro-cliele. In randul lor se afla multi agenti patogeni (producatori de boala).
Bacteriile - adevarati spiridusi ai lumii vii - participa la marile cicluri ale materiei din natura (ciclul carbonului, oxigenului, azotului, sulfului si fosforului), altele produc, spontan (de la sine) sau dirijat, enzime, vitamine si antibiotice. Multe dintre ele reprezinta agenti patogeni ai bolilor infectioase ale omului si animalelor ( infectii, septicemii, dizenterie, febra tifoida, holera, sifilis ctc).


Algele microscopice se recunosc usor datorita grauntelui de clorofila - cloroplas-tul - absent in celelalte grupe. Ele sunt raspandite atat in sol, cat mai ales in apele dulci si in cele sarate, unde alcatuiesc o vasta asociatie - fitoplanctonul - necesara existentei celorlalte vietuitoare din mediul acvatic si - intr-un viitor apropiat - si o-mului. Fiind cele mai simple plante, ele sunt si cele mai vechi, prezenta unora dintre acestea fiind semnalata in depozite fosile. Caracteristica pentru alge este proprietatea lor de-a folosi energia solara ca sursa de energie, realizand, cu ajutorul unor mici dinamuri solare (cloroplaste), complicatele procese ale f'otosintezei.

In sfarsit, pretutindeni ne intampina ciupercile microscopice in care sunt incadrate microorganismele ce produc muce-gaiurile, drojdiile (levurile) folosite in industria alimentara la fabricarea berii, vinului, otetului, painii etc, sau in industria chimi'co-farmaceutica, pentru marea capacitate de a suntetiza vitamine, ca si asco-micetele, din randul carora fac parte speciile de Penicilliwn, importanta sursa de antibiotice.

Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact