Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

curiozitati despre economie si finante - Cine a inventat timbrul postal?

Timbrul postal a fost inventat in anul 1840 de sir Rowland Hill, expert in administratie care lucra pentru Ministerul de Finante Englez. In 1837, sir Rowland a scris o brosura care s-a dovedit fundamentala pentru crearea si reforma unui nou sistem postal: Post Office Reform. Proiectul sau de reforma se baza pe trei schimbari radicale. A propus inainte de toate reducerea tarifelor si a decis ca plata cheltuielilor de transport sa nu mai fie sarcina destinatarului, ci sa fie preluata de expeditor. Concepe timbrul unic de 1 penny pentru scrisorile in greutate de pana la 7 grame si jumatate si etichete adezive care se lipesc pe scrisori.

Succesul timbrului si al reformei sale au determinat-o pe regina Victoria sa-l numeasca baron si director general al serviciului postal englez, in scurt timp, toate tarile din lume au adoptat acest sistem: in 1842 New York-ul, in 1843 Brazilia si orasele elvetiene Ziirich si Geneva, in 1845 insulele Mauritius si in 1850 Regatul Lombardo-Venetian. Primele doua timbre care au circulat au fost timbrul „black penny" si „2 pence" albastru care reprezentau profilul reginei Victoria.

MAI MULTI CORESPONDENTI CARE FOLOSESC TIMBRELE
Corespondenta a crescut incredibil dupa inventarea timbrului. Potrivit statisticilor, in 1839, in Anglia se expediau 76 de milioane de scrisori; dupa introducerea timbrului, in 1840, numarul acestora a crescut la 168 de milioane si a ajuns, in 1850, la 347 de milioane.

Stiati ca...

Cel mai mare timbru din lume se numeste „Ode 7b Fraternity-A Millennial Symphonic Poem For Mankind" (Oda fraternitatii - un poem simfonic milenar pentru umanitate). Are dimensiunile record de 31x7 cm si reprezinta populatia globului avand in centru figura lui John Lennon.
Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact