Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos

Copilulasul in primul de viata - primul an de viata ale copilului / bebelusului - > 







Din ziua in care copilul incepe sa se deplaseze, trebuie sa amenajati spatiul in care traieste, in asa fel incat sa nu existe riscul de a se rani si de a sparge lucrurile la care tineti. Trebuie, mai mult ca niciodata, sub supravegherea dumneavoastra atenta, sa lasati bebelusul sa experimenteze si sa-si imbogateasca cunostintele. Astfel, el isi dezvolta progresiv o mai buna orientare si o mai mare inteligenta practica. Pentru acest lucru, sunt necesare doua conditii:

1. Amenajati camera copilului astfel incat sa fie la fel de sigura si fara pericole ca si tarcul sau.
n2g726nk23isg Altfel spus, faceti din camera lui un tarc mare, o arie de joc extinsa, pe masura curiozitatii si deplasarilor sale: un loc unde puteti sa-l lasati singur, in securitate deplina. Daca imparte camera cu un frate mai mare, izolati o parte a camerei cu o bariera pusa pe podea.
In aria destinata bebelusului, inventariati totul si urmariti in special:


- sa nu fie fire electrice care atarna, prize la podea.

- sa nu fie mobile cu unghiuri ascutite.

- sa nu fie obiecte casante sau jucarii care pot fi periculoase.

- sa nu fie flacoane cu produse de toaleta sau medicamente.


2. Treceti in revista restul spatiului.
Nu va bazati pe faptul ca veti putea fi in spatele copilului in fiecare clipa. Tinand seama ca sunt foarte rapizi, chiar deplasandu-se in patru labe, pot cu usurinta sa alunece in locurile interzise. De asemenea, va trebui sa fiti prevazatori si sa faceti din casa dumneavoastra un loc cat mai sigur, cat mai lipsit de pericole. Este momentul sa puneti bariere de securitate in partea de sus si de jos a scarilor, sa inchideti usile incaperilor interzise (biroul, de exemplu...) si sa puneti peste tot prize de curent cu impamantare. De asemenea, trebuie sa vegheati si la alte lucruri.

-  Nu lasati la indemana copilului pa­hare sau sticle cu alcool, cu hrana, scrumiere, tigari sau chibrituri.

-  Puneti intr-un dulap, undeva la inaltime, si incuiati, toate medicamentele si produsele de intretinere a curateniei (clor, detergenti etc). Fiti in mod special vigi­lenti cu cele pe care tocmai le folositi si care risca sa ramana un moment pe masa.


Pericolele bucatariei


- Aranjati in locuri izolate uneltele, parfumurile si produsele de toaleta, aparatele de ras, cutitele, foarfecele, acele de cusut.

-  Fiti foarte vigilenti in ceea ce priveste balcoanele, terasele si ferestrele, mai ales cele deschise. Accidentele sunt frecvente; ele pot avea consecinte foarte grave, mai ales daca apartamentul este situat la etaj.

- incredintati unei alte persoane plantele de apartament pentru cateva luni: pamantul de flori poate sa-l tenteze pe bebelus si, in plus, unele frunze contin substante toxice.

- Nu lasati pe jos hrana ramasa de la animale.

- Nu lasati niciodata copilul singur in bucatarie.

- Faceti-va obiceiul sa intoarceti coada tigailor, ibricelor etc. spre perete, in asa fel incat sa nu depaseasca marginea aragazului. - Atentie la cuptoarele neizolate, la aragaz, la focul aprins intr-un semineu fara paravan, la clantele usor de inchis, care va pot bloca in baie fara sa mai puteti iesi. -in fine, asigurati-va ca, atunci cand se afla in scaunul lui inalt, sa aiba o buna stabilitate, iar copilul sa nu poata aluneca din el sau sa cada singur (la nevoie, daca se ridica tot timpul, puneti-l in ham).
Evident, aceste sfaturi nu vor putea impiedica cu certitudine orice accident. Dar, daca veti aplica aceste sfaturi, veti diminua la maximum riscurile. Ca parinti, trebuie sa fiti permanent in alerta si sa va mariti vigilenta. In ciuda tuturor campaniilor de informare, exista inca multe accidente din cauza neglijentei. Nu uitati ca o mare parte a accidentelor nu survin atunci cand bebelusul este singur, ci atunci cand parintii sunt ocupati cu altceva, de exemplu vorbesc la telefon.

Politica de confidentialitate

Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact