Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos
Navigare aproape doi ani
Preconceptia
Sarcina
Nasterea
Copilul sugar - bebelusul
Copilasul 1 - 2 ani
Copilasul 2 - 3 ani
Copilul 3 - 6 ani
Copilul 6 - 11 ani
Adolescenta

povesti si povestiri pentru copii - povestioare pe care sa le citesti sau sa le spui copilului - >SPICUL DE GRAU Sl NEGHINA de Alexandrina Sarbu
k5t9819ku21oev

Spicele de grau unduiau in soare. Lanul auriu valurea usor. In aceasta leganare un spic de grau se intalni cu un fir de neghina.

- Ce cauti tu, buruiana, intre noi?, se mira spicu! de grau.

- Cum adica, ce caut? M-a adus vantul si-uite c-am crescut! Cu spicele de grau nu s-a-ntamplat la fel?


- Nu. Graul nu creste la intamplare, este cultivat de oameni.

- Cum asa?


-  Vezi tu aceste holde de grau? Pamantul pe care au crescut ele a fost mai intai arat de tractoare. Apoi, sub brazdele afanate s-a insamantat grau inca de cu toamna. Incalzit de zapada, scaldat de ploi si de razele soarelui, graul a-ncoltit si s-a-naltat rodind boabele pe care le purtam sub mustatiie noastre.

- Si eu am boabe, se grozavi neghina.

- Ai, nu zic ca n-ai, dar boabele tale nu folosesc nimanui. Viata ta se sfarseste acum, pe cand a noastra, a boabelor de gra j, continua. In curand vor veni combinele si ne vor secera si treiera. Boabele de grau vor fi duse la mori si macinate, iar de acolo faina pleaca mai departe, in brutarii. Tu n-ai cum sa vezi magazinele unde sunt paini, chifle si cornuri, cofetariile cu prajituri, cozonaci si... ma rog, tot ceea ce se poate face din faina de grau. Si niciodata nu vei intalni un baietel sau o fetita care au cumparat paine si gusta cu pofta din ea spunand: "Ce calda si buna e painea!"

Ei, copiii, stiu cu cata munca omeneasca ajung boabele de grau sa fie paine. De aceea o cinstesc si pastreaza cu grija.
In timp ce asculta povestea painii, neghina se innegrea si mai mult de suparare. Deodata simti ca o mana de copil o smulge din pamant si se trezi in santul de la marginea drumului, unde ii era locul.

Politica de confidentialitate
Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact