Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos
Navigare aproape doi ani
Preconceptia
Sarcina
Nasterea
Copilul sugar - bebelusul
Copilasul 1 - 2 ani
Copilasul 2 - 3 ani
Copilul 3 - 6 ani
Copilul 6 - 11 ani
Adolescenta

curiozitati din natura - Stiati ca? - RINGUL DE DANS DIN CALIFORNIALa inceputul acestui veac, dincolo de Oceanul Atlantic a fost doborat un copac din care s-au incarcat vreo 600 de vagoane de lemne. Cu asemenea cantitate de cherestea s-ar fi putut construi aproximativ 300 de case cu pridvor si doua camere.
S-ar crede, poale, ca e vorba de o poveste vanatoreasca, daca aceasta stire n-ar fi fost strecurata intr-un ziar stiintific a carui seriozitate era mai presus de orice banuiala.

Tinand seama ca un vagon poale li incarcai cu lemnul obtinut cam de la doi brazi batrani, nu-i greu de presupus ca un astfel de copac giganl poale insuma o padurice de peste 1 000 de brazi.
Accsl gigant, urmas al unor brazi slra-vechi, traieste la o altitudine de 2 000 m, in platourile Sierrei Nevada din Statele Unite ale Americii. El este cunoscut sub numele de Sequoiu gigante a sau arborele-mamut, din cauza ramurilor incovoiate care amintesc de coltii mamutului, un slramos al elefantului de azi.
Denumirea stiintifica de Scquoia a fost data uriasilor in amintirea conducatorului indian George Guess, caruia indienii ii spuneau Sequojah. In 1821, Guess a creat un sistem de scriere permitand compatriotilor sai indieni sa scrie si sa citeasca in limba lor.
Exemplarele varstnice de Sequoiu pol atinge 135 m inaltime. Trunchiul arc la baza O circumferinta de 50 m si poate fi cuprins de 30 de oameni cu bratele deschise. „Coltii de mamut", ramurile incovoiate de la baza copacului, au dimensiunile unui brad de 100-l20 de ani, adica 20-30 m lungime si 2 m grosime.

Pe platforma netezita a unui ciot de Scquoia, cu un diametru de 16 m, pol stationa comod pana la 12 limuzine ori se poate improviza un ring de dans, unde alaturi de orchestra incap 30 de perechi de dansatori. De asemenea, prin tunelul sapat in trunchiul unui exemplar asezai in mijlocul unui drum de munte, se pot strecura cu usurinta doua autocamioane mergand in sens opus.


Politica de confidentialitate
Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact