Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos
Navigare aproape doi ani
Preconceptia
Sarcina
Nasterea
Copilul sugar - bebelusul
Copilasul 1 - 2 ani
Copilasul 2 - 3 ani
Copilul 3 - 6 ani
Copilul 6 - 11 ani
Adolescenta

curiozitati din natura - Stiati ca? - CEA MAI RASPANDITA CEREALACereala care hraneste pe cei mai multi oameni de pe glob este orezul. Nu trebuie sa ne mire acest lucru deoarece originea orezului se gaseste in tarile din sud-estul Asiei (China, India, Pakistan, Birmania, Coreea, Vietnam, Thailanda, Laos, Indonezia etc.) care numara laolalta mai bine de doua miliarde de locuitori. Se spune despre orez ca este un produs al muso-nului. Vanturile constante de sud-vest care bat peste Oceanul Indian aduc pe continentul asiatic uriase cantitati de umiditate. De aceea, in tarile musonului,.perioada caldurii de vara coincide cu sezonul de ploi, ceea ce prieste de minune orezului. El a devenit planta de cultura in China tropicala si subtropicala cu cateva milenii in urma. Imparatul Ching-Nung a instituit o ceremonie in onoarea culturii orezului acum aproape 5 000 de ani.

Europenii au cunoscut orezul cu prilejul expeditiei lui Alexandru Macedon in India. Cateva secole mai tarziu, orezul este mentionat de naturalistul grec Teofrast. Insa nu grecii, ci arabii au adus orezul in Europa, abia in timpul evului mediu. El cucereste sudul Spaniei, Italia, Peninsula Balcanica, in secolul al XVII-lea englezii il aclimatizeaza in Lumea Noua. Daca sacul de orez daruit in 1679 guvernatorului statului american Virginia, Thomas Smith, n-ar fi fost insotit si de un „transport" de sclavi negri, specializati in cultura orezului, aceasta cereala n-ar li patruns in continentul lui Cristofor Columb.

Orezul este foarte pretentios cu solurile; cele mai prielnice locuri de cultura sunt tarmurile fluviilor, mai ales din zona deltelor, unde aluviunile depuse de inundatii primenesc constant terenul, consti-luind un fel de ingrasamant natural.
Cultivatorii de orez obisnuiesc sa spuna ca plantei ii place sa stea cu picioarele in apa si cu capul in soare. E intr-adevar conditia' intalnita in toate regiunile unde cultura orezului prospera. Si nu trebuie uitat ca orezul este cultura agricola care cere munca cea mai intensa. Doua luni pe an, cat dureaza lucrarile agricole, oamenii stau toata ziua varati in apa si noroi pana la genunchi. Mai mult decat atat, fiecare rasad trebuie ingrijit individual si tot asa la ridicarea recoltei, fiecare fir se taie sub spic, paiele fiind apoi secerate separat. Pentru a-si semana campul cu orez, taranul trebuie sa aiba o familie numeroasa. De aceea, regiunile cu cele mai mari densitati de populatie corespund cu zonele de cultura intensa a orezului. China si India detin impreuna mai mult de jumatate din suprafata si din productia de orez a intregii lumi.

In tara noastra, orezul a fost introdus relativ recent. Primele culturi dateaza de la sfarsitul secolului al XVlII-lea, insa pe suprafete restranse. In ultimul sfert de veac ;e constata o crestere a suprafetelor cultivate in Campia Dunarii, cu deosebire in Lun-;a Dunarii si a principalilor sai afluenti.


Politica de confidentialitate
Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact