Copilasul.com - fabulele cele mai alese - portalul parintilor - mamici si tatici fabule pentru copii - copilul meu, parinti (mama si tata) vreau sa cresc mare si sanatos
Navigare aproape doi ani
Preconceptia
Sarcina
Nasterea
Copilul sugar - bebelusul
Copilasul 1 - 2 ani
Copilasul 2 - 3 ani
Copilul 3 - 6 ani
Copilul 6 - 11 ani
Adolescenta

curiozitati din natura - Stiati ca? - ATRACTIA MIRODENIILORMancarurile n-au nici un haz daca nu li se pun si ceva condimente care le dau gust delicios, starnind pofta de mancare. Unele sunt produse de plante care cresc si in tara noastra: mararul, patrunjelul, leusteanuK tarhonul, anasonul, chimionul sau secarica, riandrul, enibaharul, cimbrul - plante ale unor virtuti aromatice se datoresc unor„leiuri eterice.
Cele mai apreciate se aduc insa din ta-.. calde. Bunicii si strabunicii nostri le fl mparau cu multi ani in urma din magaziile „coloniale", adica din magazine care "'nde'au marfuri sosite din coloniile diferitelor puteri europene. Azi, numele de „coloniale" este invechit din motive lesne de "nteles, colonialismul fiind un cuvant intrat in istorie. Dar aceste ingrediente, produse ale plantelor tropicale aromatice, continua sa ofere artei culinare un ajutor de neinlocuit.
Patria celor mai multe plante aromatice este Asia musonica, numita pe drept cuvant de primii calatori „Tara mirodeniilor".
Din vremurile antichitatii greco-romane si-au gasit mirodeniile drumul lor din India spre Europa. Ele veneau pe mare pana in regatul legendar Saba, care azi se numeste Yemen, iar de acolo, cu caravanele, prin pustiurile Arabiei, la Alexandria. In evul mediu, Venetia a luat locul Alexandriei.

In Europa, produsele aromatice devenisera atat de pretuite incat ele se plateau cu aur. Si, pentru ca arabii controlau calea cunoscuta de patrundere spre India, europenii au cautat alta cale de acces. Columb a pornit sa strabata Atlanticul si, debarcand in Lumea Noua, a crezut ca a ajuns in India. Un vestit geograf afirmase ca „goana dupa mirodenii" a stat la temelia descoperirii lumilor noi. Din prima sa calatorie, Vasco da Gama a adus la Lisabona, in anul 1499, o mare incarcatura de aromate si a castigat cu ele de sase ori mai multi bani decat cheltuise cu toata expeditia.
De aici a trecut in Persia, apoi in Grecia antica. Indienii l-au numii pippali, persanii i-au spus pippari, iar grecii - peperi, nume sub care l-au preluat romanii.

Vanilia (Vanilia planifolia), planta agatatoare din familia orhidee, originara din padurile mexicane, a ajuns in Europa dupa ce soldatii lui Cortez se ospatasera din vestita „chocolatl" a aztecilor, mai gustoasa prin adaugire de vanilie. Fructele de vanilie recoltate inainte de coacere si supuse unei maturizari fortate au forma unor pastai negre, zbarcite, puse in comert sub forma de „batoane".


Politica de confidentialitate
Copilasul.com - portalul parintilor si al copiilor - home | contact | parteneri
Home - Copilasul.com Contact